بیماری کبد اصطلاحی است که به تمام مشکلاتی که در عملکرد کبد اختلال ایجاد کنند گفته میشود. درمان بیماری کبد به تشخیص نوع بیماری کبد بستگی دارد. کبد یکی از مهمترین اعضای داخلی بدن است که در قسمت سمت راست بالای شکم قرار دارد و توسط قفسه سینه محافظت میشود. از مهمترین وظایف کبد میتوان به موارد زیر اشاره کرد :
- تنظیم لخته شدن خون
- دفع مواد زائد از بدن
- سم زدایی داروها
- تنظیم سوخت و ساز قند و چربی
- ذخیره قند به صورت گلیکوژن
- تولید آنزیمها و پروتئینها
- حفظ تعادل هورمون
- تولید صفرا برای هضم غذا
عوامل بسیاری برای اختلال در کبد و عملکرد آن وجود دارد. این عوامل شامل عفونت، نقص ژنتیکی، آسیب، قرار گرفتن در معرض ترکیبات سمی و یا مواد مخدر و پاسخ خود ایمنی بدن که منجر به رسوب و ایجاد مواد مضر میشود. این آسیبها ممکن است منجر به زخم، التهاب، انسداد، اختلالات لخته شدن خون و نارسایی کبدی شوند.
علائم بیماریهای کبد :
در صورت مشاهده علائم و نشانههای زیر به صورت مداوم به پزشک مراجعه کنید :
- درد شکمی و تورم
- خارش بیش از حد پوست
- خستگی مزمن
- تورم در مچ پا و پاها
- رنگ تیره ادرار
- از دست دادن اشتها
- حالت تهوع یا استفراغ
- زردی پوست و چشم
- کبودی آسان
- مدفوع بد رنگ
- بوی بد دهان
- بوی نامطبوع بدن
علل ایجاد بیماریهای کبدی :
بیماریهای کبد علل بسیاری دارند که در ادامه به آنها اشاره میکنیم :
عفونت :
ویروسها و پارازیتها میتوانند منجر به آلودگی کبد و در نتیجه التهاب آن شوند، که این امر عملکرد کبد را کاهش میدهد. ویروسهای عامل آسیب کبدی از طریق مواد غذایی و آب آلوده، خون یا ارتباط جنسی و تماس با فرد آلوده شیوع پیدا میکنند. از شایعترین انواع عفونت کبدی میتوان به هپاتیت A و BوC اشاره کرد. هپاتیت به معنای التهاب بافت کبد است که در طی آن سلولهای کبد در اثر عفونت دچار التهاب میشوند.
ژنتیک :
یک ژن غیرطبیعی به ارث برده از یک یا هردوی والدین میتواند باعث ایجاد آسیب در کبد و بیماری کبدی شود. بیماریهای کبدی ناشی از ژنتیک عبارتند از :
- هموکروماتوز
- بیماری ویلسون
- هایپرکسالوری و اگزالوز
- کمبود آنتی تیپسین آلفا ۱
اختلال در سیستم ایمنی بدن :
بیماریهای خودایمنی بیماریهایی هستند که سیستم ایمنی بدن به بخشهایی از بدن حمله کرده و میتواند بر کبد تاثیر گذارد. بیماریهای خودایمنی کبدی عبارتند از :
- سیروز اولیه صفراوی
- هپاتیت اتوایمیون
- کلانژیت اسکلروئیدی اولیه
سرطان :
انواع سرطان میتوانند منجر به آسیب جدی به کبد شوند. انواع سرطانهایی که موجب بیماری کبد میشوند عبارتند از :
- سرطان کبد
- آدنوم کبدی
- سرطان مجرای صفراوی
از دیگر دلایل ایجاد بیماری کبد میتوان به تجمع چربی در کبد و سوء مصرف الکل مزمن اشاره کرد.
عوامل افزایش خطر ابتلا به بیماریهای کبد :
- دیابت
- چاقی و اضافه وزن
- مصرف بیش از حد نوشیدنیهای الکلی
- تزریق مواد مخدر با استفاده از سوزن مشترک
- قرار گرفتن در معرض مواد شیمیایی و سموم
- قرار گرفتن در معرض خون و مایعات بدن دیگر افراد آلوده
- انتقال خون
- رابطه جنسی محافظت نشده
نحوه تشخیص بیماری کبد :
آزمایشات لازم برای تشخیص بیماریهای کبدی شامل تشخیص آسیبهای کبدی، تشخیص علت، تشخیص میزان آسیب و نظارت بر وضعیت کبد میباشد. آسیب کبدی ممکن است با علائم کم و یا بدون علامت ظاهر شود. از این رو تشخیص زود هنگام بیماریهای کبدی اهمیت دارد. کبد اغلب قادر به ترمیم آسیب و برطرف کردن التهاب است و تنها عضو بدن میباشد که به راحتی میتواند سلولهای آسیب دیده را جایگزین کند. اما انسداد مجاری صفراوی و ایجاد سیروز کبدی میتواند باعث آسیب پیشرفته و دائمی کبدی شود.
بررسی وضعیت کبد و نظارت بر آن در طول درمان بیماری کبد باعث میشود تا اقدامات لازم برای حفظ عملکرد کبد صورت گیرد. روشهای تشخیص بیماری کبد و آزمایشهای لازم عبارتند از :
بیوپسی کبدی؛ درمان بیماری کبد :
این روش برای کمک به تشخیص طیف گستردهای از بیماریهای کبدی استفاده میشود. در بیوپسی کبدی نمونهای کوچک از بافت کبد به منظور ازریابی ساختار و سلولهای کبدی برداشته میشود. تجزیه و تحلیل نمونه برداشته شده از بافت کبد میتواند به تشخیص و درمان بیماری کبد کمک کند. بیوپسی کبدی معمولا با استفاده از یک سوزن در داخل پوست برای برداشت یک نمونه بافتی انجام میشود. سپس در یک آزمایشگاه مورد بررسی و تجزیه و تحلیل قرار میگیرد.
آزمایش خون؛ درمان بیماری کبد :
گروها از آزمایشات خون به نام آزمایش عملکرد کبدی میتواند برای تشخیص بیماری کبد مورد استفاده قرار گیرد. برای یافتن مشکلات خاص کبدی و یا شرایط ژنتیکی نیز میتوان دیگر آزمایشهای خون را انجام داد.
از دیگر روشها و آزمایشات لازم برای تشخیص بیماری کبدی میتوان به سونوگرافی، سی تی اسکن، ام آر آی و آزمایشات میزان آهن بدن اشاره کرد.
درمان بیماری کبد :
انتخاب روش درمان بیماری کبد به تشخیص نوع بیماری بستگی دارد. بعضی از مشکلات کبدی با تغییر سبک زندگی مانند کاهش وزن، رژیم غذایی سالم و یا توقف مصرف الکل درمان کرد. برخی دیگر از مشکلات کبدی ممکن است با عمل جراحی و یا مصرف دارو درمان شوند.
برای پیشگیری و درمان بیماری کبد میتوان از روشهای طب سنتی و داروهای گیاهی نیز بهره گرفت. در افراد مبتلا به دیگر بیماریها مانند دیابت و فشار خون بالا، کنترل این بیماریها از اهمیت بسیاری برخوردار است.
عوارض جانبی بیماری کبد :
عووارض بیماری کبد با توجه به علت ایجاد مشکل و مدت زمان ابتلا به بیماری متفاوت است. بیماریهای کبدی مزمن و درمان نشده میتوانند به نارسایی کبد و تهدید زندگی فرد مبتلا منجر شود. عوارض ناشی از بیماریهای کبد ممکن است شامل افزایش خطر خونریزی و عفونت، کاهش وزن و کاهش عملکرد شناختی باشد.
پیشگیری از بیماری کبدی :
برای جلوگیری از ابتلا به بیماریهای کبدی اقدامات زیر میتوانند مؤثر باشند :
- اجتناب از مصرف الکل
- اجتناب از رفتار مخاطره آمیز
- پرهیز از مصرف بیرویه دارو
- اجتناب از تماس با خون و مایعات بدن سایر افراد
- محافظت از پوست در برابر مواد شیمیایی و مواد سمی
- حفظ تناسب اندام و رژیم غذایی سالم
- اگر میخواهید قسمتی از بدن خود را سوراخ و یا خالکوبی کنید، مطمئن شوید که دستگاهها و ابزارهای مورد استفاده کاملا تمیز باشند.
کبد چرب ؛ شایعترین بیماری کبدی :
کبد چرب که تحت عنوان استئاتوز کبدی شناخته میشود، به دلیل انباشته شدن بیش از حد چربی در کبد ایجاد میشود. وجود چربی زیاد در کبد میتواند سبب التهاب کبد شود و به آن آسیب برساند. آسیب کبدی ممکن است باعث ایجاد زخم در کبد شود که در موارد شدید نارسایی کبدی را به دنبال دارد. اگر بیماری کبد چرب ناشی از مصرف زیاد نوشیدنیهای الکلی باشد، به آن کبد چرب الکلی گفته میشود. در غیراین صورت بیماری کبد چرب غیرالکلی نامیده میشود. در افرادی که زیاد الکل مصرف نمیکنند، علت دقیق بیماری کبد چرب مشخص نیست.
علل بروز بیماری کبد چرب :
کبد چرب زمانی ایجاد میشود که متابولیزه چربی به اندازه کافی در بدن صورت نگیرد و یا چربی زیاد در بدن تولید شود. چربیهای اضافی در سلولهای کبدی تجمع یافته و باعث بیماری کبد چرب میشوند. تولید چربی میتواند دلایل مختلفی داشته باشند. برخی از این عوامل عبارتند از :
- مصرف زیاد نوشیدنیهای الکلی
- اضافه وزن و چاقی شکمی
- قند خون بالا
- بالا بودن سطح کلسترول و تری گلیسیرید در خون
- مقاومت به انسولین
- کاهش وزن سریع
- بارداری
- برخی عفونتها مانند هپاتیت C
- عوارض جانبی برخی از داروها
- ژنتیک
راه درمان بیماری کبد چرب :
در حال حاضر برای درمان بیماری کبد چرب هیچ گون داروی شیمیایی تایید نشده است. در بسیاری از موارد به خصوص مراحل اولیه بیماری تغییر سبک زندگی و رژیم غذایی سالم میتواند در درمان بیماری کبد چرب مؤثر باشد. با توجه به وضعیت فعلی و سبک زندگی بیمار موارد زیر میتواند کمک کننده باشد :
- کاهش مصرف نوشیدنیهای الکلی
- کاهش وزن تدریجی و اصولی
- پیروی از رژیم غذایی سرشار از مواد مغذی با کمترین میزان چربیهای اشباع و چربیهای ترانس
- انجام حداقل ۳۰ دقیقه ورزش و فعالیت بدنی مفید در اکثر روزهای هفته
برای درمان سیروز کبدی ممکن است دارو و عمل جراحی نیز تجویز شود. سیروز کبدی در صورت درمان نشدن میتواند منجر به نارسایی کبدی شود. با پیشرفت بیماری و بروز نارسایی کبدی ممکن است بیمار به پیوند کبد نیاز پیدا کند.
رژیم غذایی کبد چرب :
در صورت ابتلا به بیماری کبد چرب برای کمک به روند درمان بیماری و کاهش عوارض جانبی، پیروی از یک رژیم غذایی سالم توصیه میشود. برای تغییر رژیم غذایی خود میتوانید از الگوی زیر پیروی کنید :
- کاهش میزان مصرف کربوهیدراتهای تصفیه شده مانند برنج سفید، نان سفید، شیرینیجات و سایر دانههای تصفیه شده
- پرهیز از مصرف چربیهای ترانس و میان وعدههای فرآوری شده
- کاهش مصرف چربیهای اشباع، گوشت قرمز و بسیاری از محصولات حیوانی
- پرهیز از مصرف الکل
- مصرف بیشتر خوراکیهایی مانند میوه و سبزیجات تازه، حبوبات و غلات کامل و پروتئینهای گیاهی که سرشار از مواد مغذی هستند.
مراحل پیشرفت بیماری کبد چرب :
کبد چرب ساده اولین مرحله از بیماری کبد چرب میباشد. در این مرحله تجمع چربی اضافی در کبد دیده میشود که با کمی تغییر در سبک زندگی و رژیم غذایی میتوان آن را درمان کرد. استئاتوهپاتیت دومین مرحله از کبد چرب است که علاوه بر تجمع چربی در کبد التهاب نیز وجود دارد. با ادامه یافتن التهاب و پیشرفت آن زخم در کبد ایجاد میشود که به آن فیبروز کبدی گفته میشود. در صورت گسترش یافتن زخم در کبد سیروز اتفاق میافتد. سیروز کبدی وضعیت مهلکی است که میتواند منجر به نارسایی کبدی شود.
با توجه به شرایط پیشرفت بیماری، درمان کبد چرب در مراحل اولیه حائز اهمیت است. برای جلوگیری از روند پیشرفت بیماری پیروی از یک رژیم غذایی سالم و توصیههای درمانی پزشک خود را جدی بگیرید.
داروی گیاهی درمان بیماری کبد :
دمنوش مصفی خون دکتر بیز، تصفیه کننده خون، محافظت کننده کبد و درمان کننده کبد چرب میباشد. این دمنوش دارویی برای اولین بار در ایران با مجوز رسمی سازمان غذا و دارو در پژوهشکده گیاهان دارویی جهاد دانشگاهی تولید شده است. ترکیبات دمنوش مصفی خون دکتر بیز ۱۰۰ درصد طبیعی بوده و با بهره گیری از دانش متخصصین طب سنتی و اساتید دانشگاه در حوزه تولید داروهای طبیعی و فرآوردههای طب سنتی تهیه شده است.
کاربرد دمنوش مصفی خون دکتر بیز در درمان بیماری کبد :
- درمان مشکلات کبدی
- مصفی خون
- محافظت کننده کبد
برای مشاهده اطلاعات تکمیلی و تهیه « دمنوش مصفی خون دکتر بیز » اینجا کلیک کنید.
سبوس برنج قهوهای؛ درمان بیماری کبد :
در یک رژیم غذایی سالم استفاده از سبوس برنج قهوهای برای کاهش عوارض کربوهیدراتهای تصفیه شده و بهره مندی از خواص بینظیر سبوس، توصیه میشود. افراد دچار اضافه وزن و چاقی ناحیه شکمی میتوانند از سبوس برنج قهوهای برای کاهش وزن و کاهش چربی استفاده کنند.
سبوس برنج قهوهای دکتر بیز تهیه شده از لایه دوم، با نشان تاییدیه انجمن دیابت کشور حاوی انواع ویتامینهای گروه ب و فیبر بالا میباشد. این محصول با پیشرفتهترین دستگاه فرآوری شده و به پایداری رسیده است و در بسته بندی ساشه کاملا بهداشتی عرضه میگردد.
برای مشاهده اطلاعات تکمیلی و تهیه « سبوس برنج قهوهای دکتر بیز » اینجا کلیک کنید.
برای پیوستن به صفحه اینستاگرام فروشگاه سلامت محور« تیسا مارکت » اینجا کلیک کنید.
اگر خواندن مقاله « درمان بیماری کبد » برایتان مفید بود لطفا نظر خو را برای ما بنویسید و آن را از طریق آیکونهای زیر با دوستان خود به اشتراک بگذارید.
سپاس برای اطلاعات مفید و محصولات عالی