از جمله مهمترین عوارض چاقی و اضافه وزن ابتلا به بیماریهای غیر واگیر مانند بیماری قلبی-عروقی، دیابت نوع ۲، برخی از سرطانها و مشکلات روانشناختی است. چاقی به وضعیتی گفته میشود که افزایش توده چربی در بدن به مقداری باشد که سلامت فرد را به خطر بیندازد. وزن بدن زمانی افزایش مییابد که میزان انرژی دریافتی از خوردن غذاها از میزان انرژی مصرفی ناشی از فعالیتهای روزمره بیشتر باشد.
دلایل چاقی و اضافه وزن :
- کم تحرکی
- مصرف غذاهای پرچرب و پرخوری
- اختلال در فعالیت غدد داخلی مانند کم کاری تیروئید
- ابتلا به بیماریهایی مانند آرتروز که موجب کاهش فعالیت فرد میشوند
- ژنتیک
- مشکلات روانی
- زمینه ارثی چاقی
عوارض چاقی و اضافه وزن چیست ؟
هرچه وزن بیشتر باشد فشار بیشتری به قلب وارد میشود و قلب سختتر کار میکند. اضافه وزن باعث بروز مشکلات فراوانی در سلامت روانی و جسمی فرد از جمله نارضایتی از ظاهر، آرتروز، نقرس، درد مفاصل، بیماریهای قلبی-عروقی، دیابت، بیماریهای کبدی، برخی سرطانها، واریس و فتق میشود.
حل مشکل چاقی و رها شدن از عوارض آن نیازمند یک سبک زندگی سالم شامل رژیم غذایی سالم، ورزش و حل مشکلات روحی و روانی است. کاهش وزن تا رسیدن به حد مطلوب باید مداوم و تدریجی باشد.
چند مورد عوارض چاقی و اضافه وزن :
مشکلات قلبی-عروقی :
اضافه وزن و چاقی به ویژه چاقی شکمی خطر ابتلا به بیماریهای قلبی-عروقی را تا حد زیادی افزایش میدهد. بیماریهای قلبی و سکته در افراد با چاقی شکمی ۵ تا ۶ برابر افراد با دور کمر طبیعی میباشد. یکی دیگر از عوارض چاقی بزرگ شدن قلب است که اگر از آن جلوگیری نشود، قلب تبدیل به عضلهای شل و ضعیف میشود.
نقرس؛ عوارض چاقی و اضافه وزن :
بالا رفتن مقدار اسید اوره خون، باعث رسوب آن در مفاصل و در نتیجه درد شدید میشود. درصد ابتلا به بیماری نقرس در افراد چاق بیشتر است.
سایش مفاصل و آرتروز :
در افراد با اضافه وزن زیاد به علت فشار وارد شده بر مفاصل، غضروف مفصلی تخریب شده و باعث درد مفاصل میشود. همچنین چاقی، آرتروز زودرس را نیز درپی دارد.
چربی خون :
سبک تغذیه ناسالم شامل مقدار فراوان غذاهای سرخ شده و گوشت قرمز که حاوی مقدار زیادی چربیهای اشباع شده هستند، موجب بالا رفتن سطح کلسترول بد خون و تریگلیسیرید خون و همچنین پایین آمدن سطح کلسترول خوب خون میشود.
فشار خون بالا؛ عوارض چاقی و اضافه وزن :
چاقی خطر ابتلا به فشار خون بالا را تا چند برابر افزایش میدهد. فشار خون بالا در افراد چاق باید با دقت زیادی همانند افراد با وزن معمولی کنترل شود.
دیگر عوارض چاقی و اضافه وزن :
دیسک کمر :
وزن بالا منجر به وارد شدن فشار روی دیسکهایی که بین مهرهها قرار گرفته، میشود. این فشار دردهای سیاتیکی یا دیسک کمر را به وجود میآورد.
وقفه تنفسی در خواب :
در افراد چاق به هنگام خواب شبانه به دلیل انسداد مسیرهای هوایی ریهها، توقف تنفسی برای مدت کوتاهی رخ میدهد که منجر به اختلال در خواب نیز میشود. این اتفاق موجب شده تا این افراد در طول روز دچار گیجی بوده و به دفعات چرت میزنند.
عفونتهای ریوی؛ عوارض چاقی و اضافه وزن :
انواع عفونتهای ریوی نظیر ذاتالریه، برونشیتهای مزمن و … بیشتر در افراد چاق مشاهده میشود.
بیماری کبد چرب و کیسه صفرا :
کلسترول اضافی در بدن میتواند در کیسه صفرا رسوب کند و منجر به سنگ کیسه صفرا شود. کاهش وزن سریع نیز باعث ایجاد سنگ کیسه صفرا میشود. اضافه وزن و چاقی همچنین سبب کبد چرب و التهاب کبدی نیز میشود.
فتق شکم :
دیواره شکم از چند لایه ساخته شده که مانع از بیرون زدگی رودهها میشود. اضافه وزن و چاقی موجب شکاف یکی از این لایهها و در نتیجه فتق میشود.
مشکلات روحی و روانی :
یکی از عمده مشکلات ناشی از چاقی عدم رضایت فرد از ظاهر و اندام خود و مشکلات اجتماعی است. که موجب پایین آمدن اعتماد به نفس فرد میشود. مشکلات اجتماعی و روانشناختی حتی بیشتر از مشکلات جسمی مربوط به چاقی، افراد مبتلا به چاقی و اضافه وزن را آزار میدهد.
سکته مغزی؛ عوارض چاقی و اضافه وزن :
چاقی و اضافه وزن موجب تصلب شرایین و رسوب چربی در دیواره سرخرگها میشود. این امر میتواند سرخرگهای مغزی را هم درگیر کند و سبب تنگ شدن عروق مغزی شود. در صورت ایجاد لخته خون در این عروق باریک، میتواند باعث انسداد جریان خون به منطقهای از مغز و در نهایت سکته مغزی منجر شود.
دیابت نوع دو :
بیماری دیابت نوع دو یک عارضه مزمن بوده که با مقاومت انسولین و یا ترشح ناکافی انسولین مرتبط است. یکی از اصلیترین عوامل ابتلا به این بیماری در افرادی که استعداد ژنتیکی ابتلا به دیابت نوع دو را دارند، چاقی و اضافه وزن است. شیوع این بیماری در افراد دچار چاقی و اضافه وزن در مقایسه با افراد لاغر، ۵۰ تا ۱۰۰ برابر بیشتر است. قند خون بالا موجب آسیب به دیواره سرخرگها شده و میتواند خطر سکته مغزی، حمله قلبی، مشکلات بینایی و دیگر عوارض را افزایش دهد.
سندروم متابولیک :
بسیاری از عوامل خطر سندروم متابولیک مانند افزایش فشار خون، دیابت نوع ۲ و آترواسکلروزیس از عوارض چاقی و اضافه وزن میباشند. این سندروم به دلیل کاهش حساسیت عملکرد انسولین، سندروم مقاومت انسولین نیز نامیده میشود. علاوه بر چاقی و اضافه وزن عوامل دیگری مانند استعداد ژنتیکی، توزیع چربی بدن و سطح فعالیت فیزیکی نیز با سندروم متابولیک مرتبط میباشند.
سرطان؛ عوارض چاقی و اضافه وزن :
چاقی و اضافه وزن در مردان خطر ابتلا به سرطانهای کولون، پروستات و رکتوم را افزایش میدهد. در زنان نیز انواعی از سرطانها با اضافه وزن همراه هستند که میتوان به سرطان رحم، سرطان تخمدان، سرطان پستان و سرطان کیسه صفرا اشاره کرد.
مشکلات معده :
اضافه وزن علاوه بر افزایش سایز دور کمر میتواند موجب تحریک معده شود. اضافه وزن و چاقی خطر ابتلا به مشکلات معده مانند ورم معده، نفخ، سوزش سر دل، اسهال و استفراغ را افزایش میدهد و میتواند موجب زخم معده شود. اضافه وزن همچنین باکتریهای سالم روده را تضعیف کرده و میتواند التهاب در دستگاه گوارش را افزایش دهد.
آسیب به کلیهها :
چاقی و اضافه وزن خطر ابتلا به دیابت و فشار خون که از عوامل شایع بیماریهای مزمن کلیوی هستند را افزایش میدهند. علاوه براین اضافه وزن استرس بیشتری بر کلیهها وارد کرده و عملکرد سمزدایی که توسط کلیهها انجام میشود را دشوار میسازد. هنگامی که پالایش خون توسط کلیهها به درستی انجام نشود، مواد زائد در بدن انباشته میشوند. این وضعیت میتواند منجر به نارسایی کلیوی و در نهایت انجام دیالیز شود. بیماری مزمن کلیوی برگشت ناپذیر است اما میتوان سرعت پیشرفت آن را کند کرد. پس برای جلوگیری از خطر ابتلا به بیماری مزمن کلیوی و حفظ سلامت کلیهها وزن خود را متعادل نگه دارید.
کند شدن سوخت و ساز بدن :
چربی شکم اطراف اندامهای داخلی بدن را فرا میگیرد و موادی ترشح میکند که سبب کند شدن سوخت و ساز بدن میشود. به همین دلیل هرچه میزان چاقی و اضافه وزن افزایش یابد، کاهش آن دشوارتر میگردد. برای جلوگیری از این وضعیت با پیروی از یک رژیم غذایی سالم و ورزش منظم وزن خود را متعادل نگه دارید.
درمان چاقی :
- رژیم غذایی سالم و متعادل : پیروی از یک رژیم غذایی صحیح و سالم باعث میشود تا علاوه بر تامین مواد مغذی مورد نیاز بدن از زیاده روی در مصرف غذا جلوگیری شود.
- مصرف میوه و سبزیجات بیشتر : از مواد غذایی فیبر دار مانند انواع سبزیجات، انواع حبوبات، نان سبوس دار و غلات بیشتر مصرف کنید.
- فعالیت بدنی و تحرک مفید : انجام فعالیت بدنی مناسب و ورزش امری ضروری در برنامه زندگی روزمره است. یکی از آسانترین و مناسبترین ورزش روزانه پیاده روی با سرعت متوسط است. بهتر است حداقل هفتهای ۳ بار به مدت حداقل ۳۰ دقیقه تمرینات ورزشی با شدت متوسط انجام دهید.
- اجتناب از مصرف شکر و نوشیدنیهای ناسالم : مصرف غذاهای نشاسته دار و حاوی مقدار زیادی قند مانند نوشابههای شیرین، قند و شکر، ماکارونی، سیب زمینی، برنج و نان سفید، شیرینی و شکلات را به حداقل برسانید.
- استفاده از دمنوشها و نوشیدنیهای گیاهی لاغری : اگرچه عموماً چاقی و اضافه وزن دارای زمینه ارثی میباشند، اما میتوان با رژیم غذایی مناسب، فعالیت بدنی مفید و دمنوشهای گیاهی آن را کنترل کرد. استفاده از دمنوشهای لاغری گیاهی همراه با رژیم غذایی و ورزش برای کنترل وزن و سلامت بدن مفید است.
پیشنهاد ما به شما برای درمان عوارض چاقی و اضافه وزن :
دمنوش گیاهی لاغری :
دمنوش تخصصی لاغری دکتر بیز تهیه شده در لابراتوار پژوهشگده گیاهان دارویی جهاد دانشگاهی، دارای مجوز رسمی از سازمان غذا و دارو میباشد. این دمنوش تخصصی با دارا بودن گیاهان کاملاً ارگانیک، اکسید کننده چربی بوده و در درمان چاقی بسیار موثر است.
برای مشاهده اطلاعات بیشتر و خرید دمنوش لاغری دکتر بیز اینجا کلیک کنید.
سبوس برنج قهوهای :
سبوس برنج قهوهای دکتر بیز دارای نشان تاییدیه انجمن حمایت از بیماران مبتلا به دیابت کشور و برگزیده تندیس بلورین دومین جشنواره صنعت ملی سلامت محور میباشد. این محصول سلامت محور از لایه دوم تهیه شده و با پیشرفتهترین دستگاهها به پایداری رسیده و تمام خواص آن حفظ شده است. سبوس برنج قهوهای دکتر بیز مؤثر در درمان چاقی بویژه چاقی شکمی و مؤثر درمان دیابت میباشد.
برای مشاهده اطلاعات بیشتر و خرید سبوس برنج قهوهای دکتر بیز اینجا کلیک کنید.
در صورت تمایل برای پیوستن به صفحه اینستاگرام تیسامارکت جهت مشاهده محصولات بیشتر اینجا کلیک کنید.
اگر خواندن این مطلب برای شما سودمند بود لطفاً نظر خود را برای ما بنویسید و آن را از طریق آیکونهای زیر با عزیزانتان نیز به اشتراک بگذارید.