آیا بیماریهای کبد قابل درمان هستند؟ چگونه میتوان کبد را بصورت طبیعی تقویت کرد؟ چه مکمل ها یا گیاهان دارویی را میتوان برای درمان کبد مصرف کرد؟
کبد یکی از بزرگترین اعضای بدن است و به هضم، سم زدایی و ذخیره سازی مواد مغذی در بدن کمک میکند. در واقع کبد مانند یک کارخانه شیمیایی پیچیده در بدن است. این عضو در قسمت راست و بالای حفره شکمی قرار دارد که قفسه سینه از آن محافظت میکند. کبد در تولید و ترشح صفرا نقش دارد. با این حال، به دلیل استفاده نادرست مداوم، کبد با گذشت زمان آسیب میبیند. به هرگونه اختلال در عملکرد کبد، بیماری کبد میگویند. در واقع عبارت بیماریهای کبد تعریف کلی از تمام مشکلات و مسائلی است که سبب ناتوانی کبد از انجام صحیح و طبیعی عملکرد آن میشود.
حالا چطور از کبدتان استفاده نادرست میکنید؟ در این جا چند فاکتور مهم که منجر به مشکلات کبدی میشوند ذکر شده است:
دلایل ابتلا به بیماریهای کبد :
- مصرف الکل یا دخانیات
- التهاب سلولها
- مصرف بیش از حد مواد غذایی سرخ شده،تند و کبابی
- مصرف بیش از حد مواد غذایی با چربی ناسالم و کلسترول
- مسمومیت طولانی مدت با مواد شیمیایی،فلزات سنگین و غیره
- خواب دیر هنگام شبانه
- خشم یا سرکوب خشم
- مصرف بیش از حد برخی از داروهای شیمیایی مانند استامینوفن و داروهای ترکیبی حاوی استامینوفن
- انسداد در جریان صفرا
- اختلال در جریان خون به کبد
- تجمع کلسترول یا تری گلیسیرید
- آسیب به بافت کبد توسط مواد شیمیایی
- چاقی
- ابتلا به بیماری دیابت
- زنتیک
- عفونتهای ویروسی
« بیماریهای کبدی »
بیماریهای کبد ناشی از مصرف دارو :
در برخی مواقع سلولهای کبد در اثر مصرف برخی از داروها به طور دائم یا موقت دچار آسیبدیدگی و التهاب میشوند. مصرف بیش از اندازه برخی از داروهای شیمیایی و یا حتی مصرف بر اساس مقادیر تجویز شده نیز میتواند سبب آسیب کبدی شود. مصرف بیرویه استامینوفن و بعضی از داروهای ترکیبی حاوی استامینوفن میتواند سبب نارسایی کبد و بروز بیماریهای کبدی شود.
سوء مصرف الکل :
شایعترین دلیل ابتلا به بیماریهای کبد در آمریکای شمالی سوء مصرف الکل است. مصرف بیش از حد نوشیدنیهای الکلی سبب تجمع چربی در سلولهای کبد شده و مانع از انجام وظایف کبد میشود. نوشیدن الکل میتواند موجب بروز التهاب در کبد و هپاتیت الکلی شود.
هپاتیت و دیگر ویروسها :
هپاتیت به معنای التهاب بافت کبد است که در فرآیند آن سلولهای کبد دچار التهاب ناشی از عفونت میشوند. بیماری هپاتیت آ یک عفونت ویروسی است که از طریق تماس با مدفوع فرد آلوده منتقل میشود. این نوع هپاتیت سبب التهاب حاد کبد میشود اما معمولاً خود به خود برطرف میگردد. هپاتیت ب نیز از طریق تماس با مایعات آلوده بدن افراد منتقل میشود. این نوع هپاتیت میتواند پیشرفت کند و سبب هپاتیت مزمن و در نتیجه بروز سیروز و یا سرطان کبد شود. هپاتیت ث نیز مانند هپاتیت ب منتقل میشود و ممکن است هیچ علائمی در فرد ایجاد نکند. هپاتیت د در اثر تماس با مایعات آلوده بدن افراد منتقل میشود و این ویروس برای زنده ماندن به عفونت هپاتیت ب نیز نیاز دارد.
علاوه بر انواع ویروسهای هپاتیت برخی دیگر از ویروسها مانند آدنوویروسها و سیتومگالوویروسها میتوانند سبب عفونت و التهاب کبد شوند.
بیماریهای کبد ناشی از هموکروماتوز :
هموکروماتوز یک اختلال ارثی در سوخت و ساز است که موجب ذخیره بیش از حد آهن در بدن میشود. این مقدار اضافی آهن ممکن است در بافت کبد، پانکراس و قلب ذخیره شود که این امر سبب التهاب، سیروز، سرطان و نارسایی کبد میشود.
بیماری ویلسون :
بیماری ویلسون نیز یک اختلال ارثی است که بر توانایی بدن در سوخت و ساز مناسب مس اثرگذار است و میتواند سبب موجب بروز سیروز و نارسایی کبد شود.
بیماریهای کبد ناشی از اختلالات گردش خون :
نشانگان باد-کیاری یک اختلال است که سبب تشکیل لختههای خون در سیاهرگ دروازهای کبد شده و مانع از خروج خون از کبد میشود. این امر باعث افزایش فشار خون در عروق خونی کبد میشود. در نتیجه میتواند موجب مرگ سلولهای کبدی و بروز سیروز و نارسایی کبد شود.
« بیماریهای کبدی »
بیماریهای کبد :
هر گونه اختلال در عملکرد صحیح کبد بیماری کبدی نامیده میشود. اختلال در عملکرد کبد آسیبهای جدی به سلامت بدن وارد میکند. اگر بیش از سه چهارم بافت کبد تحت تاثیر مشکلی قرار بگیرد و منجر به اختلال در عملکرد کبد شود، بیماری کبدی رخ داده است. به طور کلی تمام مشکلاتی که منجر به ناتوانی کبد در انجام درست وظایفش شود، بیماری کبدی اتفاق میافتد. کبد تنها عضو بدن است که میتواند سلولهای آسیب دیده خود را بازسازی کند. اما اگر تعداد سلولهای آسیب دیده کبد بیش از حد باشد، کبد نمیتواند آنها را بازسازی کرده و به وظایفش به خوبی عمل کند. یکی از وظایف کبد تولید صفرا است که این صفرای تولید شده، در کیسه صفرا ذخیره میشود و به هضم غذا کمک میکند.
بعد از اختلال در عملکرد صحیح کبد، امکان ابتلا به بیماری های کبدی زیر وجود دارد :
- کبد چرب
- عفونت کبد مانند هپاتیت آ، ب، ث، د و ای
- سفت شدن کبد (سیروز)
- و در نهایت سرطان
بیماری های کبد می تواند با عفونت هایی مانند ویروس هپاتیت شروع شود.در این شرایط، ویروس کبد را عفونی کرده و برای همیشه در کبد می ماند. اما اگر سیستم ایمنی قوی داشته باشید، ویروس کبد هیچ خطر جدی نخواهد داشت.ویروس و خود شما می توانید تا آخر عمر در کنار هم زندگی کنید.
با این حال، اگر همیشه سیستم ایمنی شما ضعیف باشد، ویروس به کبد حمله کرده و باعث آسیب جدی به بدن می شود. عفونت کبد میتواند منجر به سفت شدن آن شود و برخی از سلول های کبد را بکشد. در نهایت، کبد سفت شده و تبدیل به سرطان کبد می شود.
علائم بیماریهای کبد :
اگر یه زخم معده مبتلا باشید حتما درد جدید معده را تجربه کردهاید. اگر مبتلا به آرتروز زانو باشید، درد شدید زانو را تجربه میکنید. اما اگر مشکل کبد داشته باشید، چه احساسی دارید؟ هیچ!
درست است. اگر مشکلی در کبد داشته باشید ممکن است هیچ دردی احساس نکنید. هنگامی که درد را احساس کردید یعنی آسیب کبد پیشرفت کرده و وارد مرحله نهایی شده است. بنابراین، ردیابی مشکل کبد کار بسیار دشواری است. اما با انجام آزمایش خون می توان به بالا یا پایین بودن برخی شاخصها پی برد.
« بیماریهای کبدی »
نشانه های رایج بیماریهای کبدی عبارتند از :
- خستگی شدید
- یرقان-زردی پوست و سفیدی چشم
- نفخ شکم
- کم اشتهایی
- تورم شکمی ( آسیت )
- درد در سمت راست و بالای حفره شکمی
- حالت تهوع و استفراغ
- خارش پوست
- رنگ تیره ادرار
- تورم در مچ پا و پاها
- تیره شدن پوست
تشخیص بیماریهای کبدی :
بیماریهای مرتبط با کبد با انجام آزمایشها و بررسی سابقه فرد توسط پزشک متخصص تشخیص داده میشود. بیماریهای مرتبط با کبد میتوانند بر سایر قسمتهای بدن مانند مغز، قلب، ریه، پوست و … تاثیر بگذارند. معاینه فیزیکی و بالینی معمولا شامل معاینه کل بدن بیمار است. التهاب کبد و ارزیابی عملکرد آن در آزمایش خون بررسی میشود. برای بررسی کبد و اندامهای مجاور همچنین از روشهای تصویربرداری مانند سی تی اسکن، ام آر آی و فراصوت استفاده میشود. بعلاوه ممکن است روش بیوپسی یا همان نمونه برداری از بافت کبد به منظور بررسی بیشتر صورت گیرد. هر نوع از بیماری کبد شرایط درمانی خاص خودش را دارد. برخی از بیماریهای کبدی معمولا به مراقبتهای طولانی پزشکی نیاز دارند.
درمان بیماریهای کبد :
در پزشکی غربی معمولا بیماری های کبدی با درمان اینترفرون درمان میشوند. با این حال، تحقیقات نشان داده که این روش درمان عوارض جانبی متعددی دارد. شاید در ابتدا شاهد پیشرفت در بهبود کبد باشید. اما در بلند مدت بیماری کبدی شما به دلیل عوارض جانبی به تدریج بدتر میشود.
فراموش نکنید که کبد کارخانه سم زدایی بدن است و وقتی ضعیف می شود شما باید فشار بار کاری آن را کم کنید. با مصرف دارو سموم بیشتری را روانه کبدتان می کنید. مصرف طولانی مدت گیاهان دارویی هم توصیه نمی شود زیرا بار کبد و کلیه را زیاد می کند. آخرین گزینه برای بیمارانی که کبدشان از کار افتاده، پیوند کبد است. در افراد مبتلا به بیماریهای پیشرفته کبدی و سیروز، کبد نمیتواند ضایعات به وجود آمده از سوخت و ساز کبد را تجزیه کند. به همین دلیل رژیم غذایی این افراد کم سدیم بوده و داروهایی برای کنترل جذب پروتئین تجویز میشود.
« بیماریهای کبدی »
درمان طبیعی کبد :
بعضی از گام های مهم برای مراقبت از کبد عبارتند از :
- اجتناب از مصرف غذاهای تند،سرخ شده،کبابی و چرب
- پرهیز از مصرف مواد غذایی فرآوری شده شیمیایی
- اجتناب از مصرف الکل و دخانیات
- خواب به موقع شبانه
- کنترل دیابت
- اجتناب از عصبانیت و سرکوب خشم
- ورزش سبک و منظم
بیماران مبتلا به کبد چرب در کنار تغذیه اصولی، باید روزانه فعالیت ورزشی داشته باشند. زیرا مطالعات نشان میدهد انجام فعالیت ورزشی که حتی منجر به کاهش وزن هم نشده باشد، در درمان کبد چرب مفید و مؤثر است.
* در کنار اقدامات درمانی، یک سبک زندگی منظم و سلامت روانی به همراه مصرف قهوه گانودرما دکتربیز و یا مصرف دمنوش مصفی خون دکتر بیز، یکی از بهترین روش ها برای کنترل بیماری های کبدی و درمان آن ها بدون عوارض جانبی است.
دمنوش مصفی خون و محافظت کبد :
دمنوش مصفی خون دکتر بیز برای اولین بار در ایران با بهره گیری از دانش اساتید داروهای گیاهی و طب سنتی در پژوهشکده گیاهان دارویی جها دانشگاهی تهیه و تولید شده است. این دمنوش دارای مجوز رسمی سازمان غذا و دارو بوده و به عنوان داروی گیاهی محافظت کننده کبد کاربرد دارد. ویژگیهای دمنوش مصفی خون عبارتند از :
- محافظت کننده کبد
- درمان کبد چرب
- تصفیه خون
برای مشاهده اطلاعات بیشتر و تهیه دمنوش مصفی خون اینجا کلیک کنید.
اگر مایل به مشاهده صفحه اینستاگرام ما هستید اینجا کلیک کنید.
اگر خواندن مفاله « بیماریهای کبدی » برای شما مفید بود، آن را از طریق آیکونهای زیر با دیگران نیز به اشتراک بگذارید و نظر خود را در زیر برای ما بنویسید.