کبد چرب یک بیماری خاموش است که عموماً علائم خاصی به همراه ندارد. اگر بافت کبد دچار التهاب و آسیب شده باشد با علائمی مانند درد در ناحیه راست شکم همراه خواهد بود. هنگامی که این بیماری شدت پیدا کند با علائمی مانند التهابات پوستی، خارش بیش از حد، زردی پوست و … بروز پیدا میکند. به طور معمول بیماری کبد چرب با انجام آزمایش و بررسی آنزیمهای کبدی قابل تشخیص میباشد. در ادامه با ما همراه باشید تا به موضوع « چگونه کبد چرب را تشخیص دهیم » بپردازیم.
کبد چرب چیست ؟
بیماری کبد چرب یکی از عارضههای کبد است که در سراسر جهان شیوع بالایی دارد. بیماری کبد چرب هنگامی رخ میدهد که چربی اضافی در کبد انباشته شود. تجمع بیش از حد چربی در سلولهای کبد این عضو مهم بدن را سنگینتر و بزرگتر از حالت طبیعی میسازد. این بیماری آغاز کننده بسیاری از بیماریها قلمداد میشود و معمولاً نمیتوان آن را به تنهایی به عنوان یک بیماری تعریف کرد.
کبد چربیهای موجود در غذاها که توسط بدن جذب میشود را تجزیه میکند. اگر میزان چربی کبد بیش از حد مجاز شود، کبد نمیتواند فرآیند متابولیسم را بر روی چربیهای اضافی انجام دهد. در نهایت این چربیهای مازاد به صورت تری گلیسیرید انباشته میشوند و منجر به آسیب دیدن سلولهای کبد و التهاب در کبد میشود.
علائم بیماری کبد چرب چیست ؟
بیماری کبد چرب در ابتدا علائم خاصی ندارد. اما با پیشرفت بیماری با علائم زیر همراه است :
- کاهش وزن
- کاهش اشتها
- خستگی مداوم
- گیجی و عدم تمرکز
- درد در ناحیه شکمی
- بزرگ شدن کبد
- خارش و التهابات پوستی
- حالت تهوع
- اسهال
- تورم پاها
بیماری کبد چرب پس از شدت پیدا کردن منجر به نارسایی کبدی میشود که با علائم زیر همراه است :
- زردی پوست
- زردی سفیدی چشم
- خونریزی داخلی
- تجمع مایعات در شکم
- کاهش حجم ماهیچهها
چه افرادی بیشتر مستعد بیماری کبد چرب هستند ؟
بر طبق بررسیهای انجام شده افراد با شرایط زیر مستعد ابتلا به بیماری کبد چرب خواهند بود :
« چگونه کبد چرب را تشخیص دهیم ؟»
- افراد چاق و دارای اضافه وزن
- افراد با چاقی ناحیه شکمی
- نداشتن فعالیت بدنی مفید
- مصرف مشروبات الکلی و دخانیات
- افراد با فشار خون بالا
- سوء تغذیه
- سابقه بیماری سندروم متابولیک
- بارداری
- مسمومیت
- افراد مبتلا به کم کاری تیروئید
- افراد مبتلا به بیماری هپاتیت آ و سایر ویروسها
- افراد مبتلا به دیابت نوع ۲
- افراد مبتلا به کلسترول بالا
- مقاومت به انسولین
- رژیم غذایی ناسالم
- مصرف بیش از حد داروهایی مانند استامینوفن
عوامل ایجاد کبد چرب :
مهمترین علت بروز بیماری کبد چرب سبک زندگی نامناسب است. بیشتر بیماران مبتلا به این بیماری چاق و دارای اضافه وزن هستند. بالا بودن چربی خون و بیماری دیابت نیز از علل زمینهای ابتلا به بیماری کبد چرب میباشند. عواملی که باعث تغییر متابولیسم در بدن میشوند مانند کاهش وزن ناگهانی، سوء تغذیه و گرسنگی طولانی مدت میتواند باعث ایجاد کبد چرب شوند.
« چگونه کبد چرب را تشخیص دهیم ؟ »
برخی از عوامل ایجاد کبد چرب عبارتند از :
- مصرف بیش از حد غذاهای چرب و فست فود
- مصرف بیش از حد برخی از داروهای شیمیایی مانند استامینوفن
- رژیم غذایی ناسالم
- مصرف بیش از حد کربوهیدراتهای تصفیه شده
- ورزش نکردن و نداشتن فعالیت بدنی مفید
- استرس
- عصبی بودن
- مصرف بیش از اندازه نوشیدنیهای الکلی
انواع کبد چرب :
بیماری کبد چرب به طور کلی به دو دسته بیماری کبد چرب الکلی و بیماری کبد چرب غیرالکلی تقسیم میشود.
بیماری کبد چرب الکلی به دلیل نوشیدن مقدار متوسط و یا زیاد مشروبات الکلی بروز پیدا میکند. تداوم در مصرف مشروبات الکلی در افراد مبتلا به کبد چرب الکلی منجر به بیماری حاد کبدی میشود.
چربی اضافی در کبد یکی از عوامل ابتلا به بیماری کبد چرب است. در صورت آسیب به سلولهای کبد و التهاب کبدی این بیماری خطرناک به شمار میرود. مصرف بیش از اندازه غذاهای پرچرب، چاقی، دیابت، کاهش وزن سریع، رژیم غذایی ناسالم، کلسترول و تری گلیسیرید بالا از عوامل ایجاد بیماری کبد چرب غیرالکلی میباشند.
کبد چرب بارداری که حدود ۳ درصد از زنان باردار را درگیر میکند. تجمع چربی در کبد در دوران بارداری برای مادر و نوزاد مضر است و میتواند کبد و کلیههای مادر و نوزاد را از کار بیاندازد. همچنین ممکن است باعث عوارضی هم چون عفونت شدید و خونریزی شود. علت ابتلا به کبد چرب بارداری در این دوران نامشخص بوده و ممکن است به دلیل به تغییرات هورمونی باشد.
چگونه کبد چرب را تشخیص دهیم ؟
پس از مشاهده علائم گفته شده در قبل باید به پزشک متخصص برای تشخیص بیماری مراجعه کنید. بیماری کبد چرب با استفاده از روشهای زیر تشخیص داده میشود :
« چگونه کبد چرب را تشخیص دهیم ؟؟ »
معاینه بدنی :
پزشک متخصص پس از بررسی تاریخچه بیمار و فاکتورهای مانند رژیم غذایی، ژنتیک، عادتهای ورزشی، مصرف دارو یا الکل به معاینه بدنی میپردازد. پزشک متخصص با استفاده از معاینه بدنی احساس درد، تورم در ناحیه اطراف کبد و حساسیت را بررسی میکند.
آزمایش خون :
پزشک برای اطمینان از وجود بیماری کبد چرب و بررسی عملکرد کبد یک آزمایش ساده خون انجام خواهد داد. انجام این آزمایش وجود بیماری کبد چرب و یا دیگر بیماریها را مشخص میکند.
تصویربرداری :
با استفاده از روشهای تصویربرداری پزشک متخصص میتواند یک تشخیص دقیق انجام دهد. آزمایشهای تصویربرداری برای تشخیص بیماری کبد چرب عبارتند از :
- سونوگرافی : در این روش از امواج صوتی برای ایجاد تصویری از اندامهای داخلی بدن استفاده میشود. این آزمایش به پزشک اجازه میدهد تا شکل ظاهری کبد را بررسی کند. با انجام سونوگرافی اغلب کبد چرب با دقت ۸۰ تا ۹۰ درصد تشخیص داده میشود.
- سی تی اسکن : در این روش اشعه ایکس تصویری از کبد را از زوایای مختلف ارائه میدهد. این روش نیز مانند سونوگرافی کبد چرب را با دقت بالایی تشخیص میدهد. همچنین وجود و یا عدم وجود تودههای دیگر بر روی و اطراف کبد با این روش تشخیص داده میشود.
- ام آر آی : در تصویربرداری با رزونانس مغناطیسی از یک میدان مغناطیسی و امواج رادیویی برای بررسی اجزای داخلی شکم استفاده میشود. این روش به پزشک متخصص بهترین نگاه را به کبد ارائه میدهد.
- بیوپسی : اگر پزشک متخصص با انجام آزمایشهای دیگر برای تشخیص دقیق بیماری به نتیجه نرسد، از روش بیوپسی استفاده میکند. در این روش با استفاده یک سوزن بلند و نازک مقدار کوچکی از بافت کبد جهت انجام آزمایشات مختلف برداشته میشود. بیوپسی کبد بهترین روش برای تعیین و تشخیص شدت بیماری کبد چرب در نظر گرفته میشود. با استفاده از این روش جای زخم کبدی نیز تشخیص داده میشود.
درمان بیماری کبد چرب :
در حال حاضر هیچ روش و دارویی برای درمان قطعی بیماری کبد چرب به ثبت نرسیده است. در بیشتر موارد تغییر در شیوه زندگی و روی آوردن به سبک زندگی سالم میتواند به درمان این بیماری کمک کند.
چگونه کبد چرب را تشخیص دهیم ؟!
مطالعات نشان داده فعالیت بدنی مفید و ورزشهای هوازی منجر به کاهش چربی موجود در کبد میشوند. انجام منظم ورزش علاوهبر کاهش وزن منجر به کاهش التهاب در کبد نیز میشود.
پیروی از یک سبک زندگی سالم و رعایت نکات تغذیهای باعث کاهش چربی در کبد و جلوگیری از ابتلا به بیماری کبد چرب میشود. مصرف مواد غذایی سالم مانند میوهها، سبزیجات، حبوبات، آجیلها، غلات کامل و جایگزین کردن کره با روغن زیتون و روغن کنجد، محدود کردن مصرف گوشت قرمز و استفاده بیشتر از ماهی و مرغ بدون چربی در یک رژیم غذایی سالم توصیه میشود.
برخی مطالعات نشان داده که نوشیدن یک فنجان قهوه در روز خطر ابتلا به فیبروز کبدی را کاهش میدهد.
برای مشاهده اطلاعات بیشتر و تهیه قهوه گانودرما دکتر بیز اینجا کلیک کنید.
دمنوش درمان کبد چرب :
دمنوش مصفی خون دکتر بیز مؤثر در درمان مشکلات کبدی برای اولین بار در کشور با مجوز رسمی غذا و دارو وزرات بهداشت، در پژوهشکده گیاهان دارویی جهاد دانشگاهی با بهره گیری از دانش متخصصین طب سنتی و اساتید دانشگاه تولید و عرضه گردیده است.
کبد توسط سموم محیطی و عادات بد غذایی آسیب دیده و تضعیف میگردد. این امر درنهایت منجر به هپاتیت و سیروز کبدی میشود. ترکیبات قوی محرک کبدی باعث افزایش ترشح صفرا شده و سنتز گلیکوژن کبد را سرعت میبخشد. این امر به مهار رادیکالهای آزاد کمک کرده به عنوان پادزهری برای کبد سمی و آلوده به مواد شیمیایی عمل میکند. دمنوش مصفی خون دکتر بیز با دارا بودن گیاه کاسنی و شاه تره به عنوان محافظت کننده کبد عمل کرده و مصفی خون و یک درمان طبیعی برای بیماری کبد چرب میباشد.
برای کسب اطلاعات بیشتر و تهیه دمنوش مصفی خون دکتر بیز اینجا کلیک کنید.
در صورت تمایل برای پیوستن به صفحه اینستاگرام ما اینجا کلیک کنید.
اگر خواندن این مطلب برای شما مفید بود آن را از طریق آیکونهای زیر با دیگران به اشتراک بگذارید و نظر خود را برای ما بنویسید.
سپاس برای اطلاعات عالی
سپاس از همراهی شما
This theme is simply matchless :), very much it is pleasant to me)))