بیماری رفلاکس معده به مری زمانی رخ میدهد که دریچه مری به درستی کار نکرده و اسید و شیره معده به مری باز میگردد و موجب آزرده شدن مری میشود. علت اصلی رفلاکس معده تضعیف اسفنگتر مری میباشد. حدود ۲۰ درصد از مردم به بیماری رفلاکس معده مبتلا هستند. با مصرف عسل برای رفلاکس معده میتوان برای بهبود سوزش پشت جناق سینه و سر دل بر اثر برگشت اسید، اقدام کرد. این بیماری یک بیماری شایع است که موجب بروز علائم آزار دهنده شده و میتواند بیماریهای دیگری را نیز در پی داشته باشد. رفلاکس معده موجب التهاب شده، که این التهابات در موارد شدید سبب زخم در معده نیز میشود. در این مطلب قصد داریم روش درمان طبیعی برای رفلاکس معده را به شما معرفی کنیم.
عوامل تشدید کننده و ایجاد رفلاکس معده :
- مصرف غذاهای فرآوری شده
- درست نجویدن غذا
- خوردن سریع غذا و یا خوردن غذا با استرس و نگرانی
- مصرف دخانیات
- مصرف زیاد نوشیدنیهای الکلی
- خوردن میوه و مرکبات بلافاصله بعد از خوردن غذا
- اضافه وزن و پرخوری
- نعنا تند
- چیپس
- پودر فلفل چیلی
- نوشیدن چای پر رنگ
- کمبود خواب
- مصرف انواع نان سفید
- مصرف غذاهای دیر هضم
- مصرف زیاد سسهای پر نمک و چرب
- مصرف بیش از حد نوشیدنیهای گازدار و کافئین دار
پیشگیری از رفلاکس معده :
تغییر در سبک زندگی بهترین راه پیشگیری از ابتلا به انواع بیماریها مانند مشکلات گوارشی است. رعایت کردن نکات تغذیهای، کاهش وزن و داشتن یک برنامه ورزشی منظم مانند پیاده روی روزانه در پیشگیری از رفلاکس معده مؤثر هستند. رژیم غذایی نقش مهمی در کنترل علائم رفلاکس اسید معده دارد و اولین خط درمانی در افراد مبتلا به این بیماری رعایت نکات تغذیهای است. خوردن وعدههای کوچک، پرهیز از الکل، غذاهای چرب، غذاهای تند و اسیدی، کافئین و نیکوتین میتواند در بهبود رفلاکس معده مؤثر باشد.
علائم و نشانههای رفلاکس معده :
- سوزش سر دل و درد قفسه سینه
- حالت تهوع و تلخ شدن دهان
- ترشح بیش از حد بزاق و احساس بازگشت اسیدی تلخ به گلو یا دهان
- احساس چسبیدن چیزی در گلو و یا پر بودن گلو و گلو درد
- خوردگی مینای دندان به علت اثرات اسید معده
عسل برای رفلاکس معده :
انسان سالهاست که به خواص درمانی عسل آگاه بوده و از آن در درمان انواع بیماریها استفاده میکند. عسل به روشها و دلایل مختلفی میتواند در بهبود و درمان رفلاکس معده مؤثر باشد. عسل دارای خواص آنتی اکسیدانی و ضد رادیکالهای آزاد است. یکی از عوامل رفلاکس معده آسیب سلولهای دستگاه گوارش توسط رادیکالهای آزاد میباشد. عسل با داشتن خاصیت ضد رادیکالهای آزاد، میتواند از آسیب دستگاه گوارش جلوگیری کند.
فواید عسل برای رفلاکس معده
بعلاوه عسل میتواند به کاهش التهاب در مری کمک کند. بافت عسل باعث میشود پوشش غشای مخاطی مری بهتر پوشانده شود. در نتیجه موجب تسکین مری میشود. بررسیها نشان داده که طبیعت چسبناک عسل به کاهش میزان اسید در معده کمک میکند. همچنین عسل طبیعی یکی از مؤثرترین راهها برای درمان زخم میباشد. بنابراین میتواند برای مشکلات گوارشی مانند اسهال و زخم معده نیز به عنوان درمان شناخته شود. به منظور درمان زخم معده میتوانید یک قاشق غذاخوری عسل را در آب ولرم حل کرده و یک ساعت قبل از غذا و یا دو ساعت بعد از غذا بنوشید.
مصرف مداوم عسل طبیعی باعث کاهش برگشت محتویات مری به معده ( رفلاکس معده ) شده و به دلیل داشتن خاصیت ضد میکروبی، میکروبهای مضر معده را از بین میبرد. مصرف عسل برای رفلاکس معده سبب تحریک و رشد مجدد اسفنگتر میشود. جهت درمان ترش کردن معده، یک قاشق چایخوری عسل را به صورت ناشتا میل کنید. این کار را تا بهبودی کامل ادامه دهید.
برای تسکین سوزش معده میتوانید از ترکیبی از عسل و دارچین استفاده کنید. این ترکیب را هر روز به عنوان صبحانه به جای مربا روی نان مالیده و میل کنید. مخلوطی از سرکه سیب و عسل نیز محبوبیت زیادی برای درمان اسیدیته معده دارد. برای این منظور یک قاشق غذاخوری عسل و دو قاشق غذاخوری سرکه سیب در یک لیوان آب حل کنید و قبل از هر وعده غذایی بنوشید.
دیگر فواید عسل طبیعی :
عسل سرشار از آنتی اکسیدان میباشد. این ویژگی از بدن در مقابل آسیب سلولی ناشی از رادیکالهای آزاد محافظت میکند. رادیکالهای آزاد منجر به بیماریهای مزمن شده و در تسریع روند پیری نقش دارند. عسل همچنین حاوی پروکسید هیدروژن طبیعی است. وجود این ماده در عسل به درمان زخمها کمک میکند. بعلاوه عسل دارای خاصیت ضد ویروسی و ضد باکتریایی و ضد عفونی کنندگی طبیعی است که میتواند باکتریها و قارچها را از بین ببرد.
کاهش سرفه و رفع گلو درد از دیگر فواید عسل طبیعی میباشد. همچنین به بهبود و درمان آلرژیهای فصلی و محیطی نیز کمک میکند. آنزیمها و آمینو اسیدهای موجود در عسل عاملی مهم در افزایش سلامت کبد و حقظ آن میباشد. عسل خاصیت آنتی بیوتیکی دارد که باعث کاهش التهاب و رفع عفونت میشود. از این رو میتواند در درمان سینوزیت مؤثر باشد. بعلاوه عسل یک داروی طبیعی و خانگی برای تسکین عفونت لثه بشمار میرود. عسل خاصیت التیام بخشی و تسکین دهندگی دارد، از این رو در درمان بی خوابی مؤثر است.
نکته : تمام خواص ذکر شده برای عسل، تنها مربوط به عسل ارگانیک و یا طبیعی میباشد و در مورد عسلهای صنعتی و مصنوعی صدق نمیکند.
خوراکیهای مفید برای رفلاکس معده :
بطور کلی غذاهایی که سطح PH بالاتر دارند و قلیایی هستند میتوانند به جبران اسید معده کمک کنند و برای افراد مبتلا به رفلاکس معده مفید هستند. همچنین مصرف غذاهای آبکی و خوراکیهایی که آب زیادی دارند، میتوانند اسید معده را رقیق و ضعیف کنند. با این حال در نظر داشته باشید که ریشه بیماری رفلاکس معده در افراد متفاوت میباشد. همچنین خوارکیهایی که موجب تحریک این مشکل میشوند نیز در افراد متفاوت است.
موز :
خوراکیهایی که میزان اسیدشان پایین است، به اندازه غذاهای اسیدی باعث تحریک معده برای تولید اسید نمیشوند. میوهها معمولا از جمله خوراکیهای اسیدی به حساب میآیند. اما موز میوهای با مقدار اسید کم میباشد. در نتیجه مصرف آن برای افرادی که دچار بیماری رفلاکس معده هستند، توصیه میشود.
سیب و گلابی :
سیب و گلابی از جمله میوههایی با میزان اسید پایین هستند. به همین دلیل میتوانند قسمتی از برنامه غذایی افراد با رفلاکس معده باشند. بعلاوه میوهها حاوی انواع ویتامینها و فیبر هستند که برای بدن فواید زیادی دارد. مرکبات و گوجه فرنگی از جمله خوراکیها با اسید بالا بشمار میروند. در نتیجه مصرف آنها برای افراد دچار رفلاکس اسید معده توصیه نمیشود.
زنجبیل :
زنجبیل خاصیت ضد التهابی دارد و از آن برای درمان انواع مشکلات گوارشی از جمله معده درد و حالت تهوع استفاده میشود. مصرف زنجبیل میتواند به کاهش زخم معده کمک کند. از این رو استفاده از آن در برنامه غذایی روزانه بسیار مفید میباشد. از زنجبیل میتوانید بصورت تازه و یا خشک شده در غذاها استفاده کنید. همچنین میتوانید چای خود را در ترکیب با کمی زنجبیل میل کنید.
زنجبیل و عسل برای رفلاکس معده
غلات کامل :
غذاهای پرچرب میتوانند منجر به رفلاکس معده و تحریک اسید معده شوند. غلات کاملی که بطور طبیعی چربی کمی دارند، مانند برنج قهوهای، نان سبوس دار و بلغور جو دوسر برای افراد مبتلا به رفلاکس معده مفید میباشد.
سبزیجات :
سبزیجات سرشار از فیبر، آنتی اکسیدان، ویتامین و مواد معدنی هستند. بعلاوه چربی کمی دارند و مصرف آنها به افراد مبتلا به رفلاکس معده توصیه میشود. ریحان تازه نیز میتواند در بهبود رفلاکس معده مفید باشد. سبزیجات دارای برگ سبز مانند مارچوبه، پیازچه و بروکلی نیز مقدار اسید بسیار کمی دارند.
شیر :
آیا واقعا شیر موجب تسکین سوزش معده میشود ؟ باید توجه داشته باشید که شیر انواع مختلفی دارد؛ شیر پرچرب و شیر کم چرب. چربی موجود در شیر میتواند رفلاکس اسید معده را تشدید کند. اما شیر بدون چربی میتواند به عنوان بافر موقت بین پوشش معده و محتوای اسیدی معده عمل کرده و علائم سوزش معده را کاهش دهد.
آب لیمو :
آب لیمو بطور کلی از جمله مواد غذایی اسیدی درنظر گرفته میشود. اما مخلوط مقدار کمی آب لیمو، عسل و آب ولرم دارای خاصیت قلیایی بوده و اسید معده را خنثی میکند. همچنین عسل دارای آنتی اکسیدانهای طبیعی است که از سلامت سلولها محافظت میکند.
پروتئینهای کم چرب :
انواع پروتئینهای کم چرب مانند غذاهای دریایی، سینه بوقلمون، سینه مرغ و سفیده تخم مرغ برای افراد مبتلا به رفلاکس معدع مفید میباشد. برای طبخ غذاها از روشهای پخت و پز مانند سرخ کردن پرهیز کنید.
پرهیز غذایی برای افراد مبتلا به رفلاکس معده :
برخی خوراکیها ممکن است باعث تحریک رفلاکس معده شوند. بنابراین با کاهش مصرف آنها میتوانید تا حدودی احتمال بروز رفلاکس معده را کاهش دهید. رعایت برخی نکات دیگر نیز مانند نجویدن آدامس، نخوردن غذای زیاد در یک وعده و دراز نکشیدن بلافاصله بعد از صرف غذا میتواند تا حدودی به کاهش خطر رفلاکس معده کمک کند.
- مرکبات و آب مرکبات
- غذاهای سرخ شده و پرچرب
- غذاهای تند
- کافئین زیاد، نوشیدنیهای انرژی زا و شکلات
- نیکوتین
- لبنیات کامل
- انواع سس
عوارض جانبی عسل برای رفلاکس معده :
عسل یک ماده غذایی ارزشمند با خواص درمانی بسیار بالا است. با این حال در بعضی از موارد پرهیز از مصرف آن ضروری است. اگر نسبت به عسل حساسیت دارید از خوردن آن اجتناب کنید. در صورت بی خبر بودن از حساسیت خود نسبت به عسل، در صورت مشاهده علائم آن پس از مصرف عسل به پزشک مراجعه کنید.
عسل یک ماده غذایی شیرین است که بر سطح قند خون تاثیرگذار است. اگر به بیماری دیابت و کاهش قند خون مبتلا هستید و از داروهای قند خون استفاده میکنید، در مورد مقدار مجاز مصرف عسل با پزشک خود مشورت کنید. بعلاوه سعی کنید عسلهایی با ساکاروز پایین تهیه و مصرف کنید. همچنین از مصرف عسلهای مصنوعی جداً خودداری کنید.
خانمهای باردار و یا شیرده در مورد مصرف عسل با پزشک خود مشورت کنند.
اگر اغلب دچار رفلاکس معده میشوید و تغییر در رژیم غذایی کمکی به شما نکرده است، با پزشک مشورت کنید. یک متخصص گوارش با انجام آزمایشات و بررسی میزان اسیدیته در معده شما میتواند تشخیص دهد آیا رفلاکسهای مکرر به مری شما آسیب رسانده است یا خیر.
رفلاکس معده اغلب از طریق تغییر سبک زندگی و تغییر در رژیم غذایی قابل درمان است. اما بروز مداوم رفلاکس نیاز به ارزیابی کامل توسط پزشک متخصص دارد. پزشک میتواند علت اصلی را پیدا کرده و گزینههای درمانی موجود را مورد بحث قرار دهد.
عسل ارگانیک و عسل طبیعی ؛ عسل برای رفلاکس معده :
عسل ارگانیک :
عسل ارگانیک و بکر کوهی دکتربیز از کمیابترین گونههای عسل خالص در ایران میباشد. این عسل ارگانیک با ساکاروز زیر ۲ درصد دارای نشان تاییدیه انجمن دیابت کشور و مجوز رسمی سازمان غذا و دارو و نشان استاندارد بین المللی میباشد. عسل ارگانیک و خالص دکتربیز با کمترین حرارت ممکن مرحله تصفیه و بسته بندی را گذرانده است. به همین دلیل تمام خواص و مواد مغذی عسل در آن حفظ گردیده است.
برای مشاهده اطلاعات بیشتر و تهیه « عسل ارگانیک و بکر کوهی دکتربیز » اینجا کلیک کنید.
عسل طبیعی :
عسل طبیعی دکتر بیز با ساکاروز زیر ۵ درصد، اولین عسل دارای نشان استاندارد در ایران میباشد. این ماده غذایی ارزشمند به دلیل ترکیبات آنتی اکسیدانی خود جایگاه ویژهای در میان مواد غذایی پیدا کرده است. عسلهای استاندارد دکتر بیز در دو بسته بندی ۵۰۰ و ۹۰۰ گرمی عرضه میشوند. این عسلها در فروشگاه سلامت محور تیسا مارکت موجود میباشند.
برای مشاهده اطلاعات بیشتر و تهیه « عسل طبیعی دکتربیز » اینجا کلیک کنید.
در صورت تمایل برای مشاهده صفحه اینستاگرام فروشگاه سلامت محور تیسا مارکت اینجا کلیک کنید.
اگر خواندن مقاله « عسل طبیعی برای رفلاکس معده » برای شما مفید بود آن را از طریق آیکونهای زیر برای دیگران نیز بفرستید و نظر خود را برای ما بنویسید.
تشکر. آموزنده بود
مطلب مفید و محصول عالی، عسل خوش طعم و مغذی👍🙏