بیماری کبد چرب گرید ۲ یکی از شایعترین بیماریهای کبد در جهان است. این بیماری بسیار رایج بوده و با چاقی و اضافه وزن نیز مرتبط است. کبد چرب گرید ۲ یا استئاتوهپاتیت غیرالکلی نشان دهنده مشکلات ناشی از ایجاد چربی در سلولهای کبد است. اکثر افراد مبتلا به این بیماری به مشکلات جدی کبدی مبتلا نیستند. اما در صورت عدم درمان کبد چرب گرید ۲ میتواند در برخی افراد منجر به بیماریهای جدی کبدی شود. افراد مبتلا به کبد چرب در معرض خطر ابتلا به بیماریهای دیگر مانند بیماری قلبی-عروقی قرار دارند. به همین دلیل درمان کبد چرب گرید ۲ در مراحل اولیه بیماری توصیه میشود.
بیماری کبد چرب چیست ؟
کبد یکی از اندامهای حیاتی بدن است. این عضو مهم تمام مواد غذایی و نوشیدنیهای مصرفی را پردازش کرده و مواد مضر را از خون فیلتر میکند. کبد دومین عضو بزرگ در بدن است که در صورت آسیب دیدن سلولهای آن توانایی بازسازی خود را دارند. اگر چربی کبد بیش از حد نرمال شود، در عملکرد آن اختلال ایجاد میشود و کبد چرب رخ میدهد. این بیماری در مراحل ابتدایی علائم خاصی نداشته و از شایعترین مشکلات کبدی میباشد.
« درمان کبد چرب گرید ۲ چگونه است؟ »
انواع کبد چرب :
بیماری کبد چرب را میتوان به دستههای زیر تقسیم کرد :
کبد چرب الکلی :
مصرف بیش از حد نوشیدنیهای الکلی و سوء مصرف آن موجب بروز بیماری کبد چرب میشود که به آن کبد چرب الکلی گفته میشود.
کبد چرب غیرالکلی :
وجود چربی اضافه در کبد ناشی از عواملی غیر از نوشیدنیهای الکلی موجب بروز بیماری کبد چرب غیرالکلی میشود. این بیماری در افراد دارای اضافه وزن، مبتلا به دیابت، کلسترول و تری گلیسیرید بالا بیشتر دیده میشود. همچنین عادات بد غذایی و کاهش وزن سریع نیز ممکن است منجر به بروز بیماری کبد چرب غیرالکلی شود.
کبد چرب بارداری :
حدود ۳ درصد از زنان باردار در طول دوران بارداری خود به کبد چرب مبتلا میشوند. این بیماری برای مادر و نوزاد پرخطر بوده و میتواند منجر به از کار افتادن کبد و کلیهها در مادر و نوزاد شود، و یا عوارضی مانند عفونت شدید و خونریزی ایجاد کند. علت دقیق بروز این بیماری در این دوران مشخص نیست و ممکن است به دلیل تغییرات هورمونی رخ دهد.
علائم بیماری کبد چرب گرید ۲ :
بیماری کبد چرب در مراحل ابتدایی هیچ گونه علائم خاصی از خود نشان نداده و در بیشتر مواقع مشکلی برای فرد مبتلا ایجاد نمیکند. این بیماری در صورت عدم درمان و پیشرفت میتواند خطر ابتلا به سیروز کبدی، نارسایی کبدی و سرطان کبد را افزایش دهد. وجود چربی اضافی در کبد به سلولهای کبد آسیب رسانده و باعث التهاب آنها میشود. کبد تنها عضو بدن است که میتواند خود را بازسازی کند. بیماری کبد چرب یک بیماری خاموش است که بسیار آهسته بروز پیدا میکند. با پیشرفت این بیماری علائم زیر در فرد مبتلا مشاهده میشود.
- خستگی مفرط
- کاهش وزن
- کاهش اشتها
- ضعف عمومی بدن
- حالت تهوع و استفراغ
- مشکل در تمرکز و سردرگمی
- درد در مرکز و یا بالای سمت راست شکم
- التهاب در کبد
- زرد شدن رنگ چهره
- زرد شدن رنگ سفیدی چشم
- ایجاد لکه در گردن و زیر بغل
- بوی بد دهان
- خارش پوست
خطر ابتلا به بیماری کبد چرب گرید ۲ :
افزایش چربی در کبد و خطر ابتلا به بیماری کبد چرب بیشتر در افراد مبتلا به اضافه وزن و چاقی، مبتلا به دیابت نوع ۲، افراد با کلسترول و تری گلسیرید بالا و افراد دارای فشار خون بالا وجود دارد.
عوامل زیر احتمال ابتلا به بیماری کبد چرب را افزایش میدهند :
- سوء تغذیه و رژیم غذایی ناسالم : نداشتن تغذیه مناسب و عدم دریافت مواد غذایی مفید یکی از عوامل ابتلا به بیماری کبد چرب است. بیشتر افرادی که سبک زندگی نامناسب و رژیم غذایی ناسالم دارند، به این بیماری مبتلا میشوند.
- چاقی و اضافه وزن : زندگی ماشینی، تغذیه ناسالم و عدم تحرک کافی موجب افزایش چاقی و اضافه وزن و در نتیجه افزایش خطر ابتلا به کبد چرب غیرالکلی شده است.
- مصرف بیش از حد نوشیدنیهای الکلی : مصرف بیش از حد الکل و دخانیات یکی از عوامل ابتلا به کبد چرب است. در این حالت افراد مبتلا معمولاً به روشهای درمان کبد چرب پاسخ مناسبی نمیدهند.
« تشخیص و درمان کبد چرب گرید ۲ »
- بارداری : دوران بارداری تغییراتی در سطح هورمونها ایجاد میکند که این تغییرات ممکن است عوارضی برای کبد داشته باشد. یکی از این عوارض بیماری کبد چرب است.
- بیماری دیابت نوع ۲ : بیماری دیابت خصوصاً دیابت نوع ۲ خطر ابتلا به کبد چرب را افزایش میدهد. عوارض بیماری کبد چرب با مقاومت به انسولین مرتبط است. مطالعات نشان داده عوارض این بیماری میتواند از خود آن نیز شدیدتر باشد.
- بالا بودن سطح تری گلیسیرید و کلسترول خون : سبک زندگی مدرن و مصرف فست فودها و غذاهای آماده موجب بالا رفتن سطح تری گلیسیرید و کلسترول خون میشود. این امر سبب افزایش خطر ابتلا به کبد چرب میشود.
- سندروم متابولیک : سندروم متابولیک یکی از مهمترین عوامل افزایش خطر ابتلا به کبد چرب است. در این حالت در وضعیت فیزیولوژیک بدن اختلال ایجاد شده و موجب بروز انواع بیماریها میشود. درمان کبد چرب ناشی از این وضعیت بسیار دشوارتر است.
- مصرف بیش از حد برخی داروهای شیمیایی مانند استامینوفن : خوددرمانی و مصرف بیرویه داروهای شیمیایی نسخه یکی از مشکلات اساسی در جامعه است. مصرف بیرویه و نادرست داروها به کبد آسیب رسانده و منجر به بیماریهای کبدی مانند کبد چرب میشود.
تشخیص بیماری کبد چرب گرید ۲ :
همان طور که در قبل گفته شد تشخیص بیماری کبد چرب در مراحل اولیه کار آسانی نیست. این بیماری معمولاً بدون علامت است و با پیشرفت علائمی از خود نشان میدهد. بیماری کبد چرب با روشهای زیر تشخیص داده میشود :
- بررسی سوابق بیمار
- معاینات فیزیکی توسط پزشک
- تصویربرداری از کبد
- سونوگرافی
- سی تی اسکن
- ام آر آی
- آزمایش خون
- بیوپسی کبد
تشخیص، مهمترین بخش در درمان بیماری کبد چرب است. پزشک در معاینه فیزیکی بیمار ممکن است با ایجاد فشار در ناحیه کبد بر روی شکم به التهاب آن پی ببرد. در این حالت اگر کبد در اثر التهاب بزرگ شده باشد، قابل لمس خواهد بود. اما در برخی مواقع کبد دچار التهاب شده ولی با بررسی فیزیکی تشخیص داده نمیشود. در این صورت برای بررسی بیشتر از روشهای دیگر استفاده میشود.
یکی از بهترین روشها برای تشخیص کبد چرب توسط پزشک استفاده از دستگاههای تصویربرداری است. سونوگرافی آسانترین و سادهترین راه برای تشخیص بیماری کبد چرب است. یکی دیگر از روشهای تصویربرداری برای تشخیص این بیماری ام آر آی است. برای مشخص کردن افزایش آنزیمهای کبدی، آزمایش خون انجام میشود. در این روش متخصص با بررسی آنزیمها و دیگر فاکتورها وجود بیماری و چربی کبد را تشخیص میدهد.
بیوپسی یا همان نمونه برداری از کبد بهترین راه برای تشخیص شدت بیماری است. اگر با استفاده از روشهای دیگر شدت بیماری تشخیص داده نشود، بیوپسی کبد انجام میشود. در این روش پزشک متخصص بخشی از بافت داخل کبد را برای بررسی جدا میکند.
پیشگیری از کبد چرب :
سادهترین راه برای حفظ سلامت بدن و جلوگیری از ابتلا به بسیاری از بیماریها از جمله کبد چرب تغییر در سبک زندگی و انتخاب سبک زندگی سلامت محور است. حفظ تناسب اندام و پیشگیری از اضافه وزن، رژیم غذایی سالم سرشار از مواد مغذی، به حداقل رساندن مصرف الکل و ورزش روزانه از مهمترین ارکان یک سبک زندگی سلامت محور هستند. سعی کنید مصرف گوشت قرمز را کاهش دهید و رژیم غذایی سرشار از سبزیها، میوههای تازه، حبوبات و غلات کامل داشته باشید. همچنین مصرف کربوهیدراتهای تصفیه شده مانند نان و برنج سفید و شیرینیها را کاهش دهید و از سبوس در رژیم غذایی خود استفاده کنید.
برای تهیه سبوس برنج قهوهای اینجا کلیک کنید.
بیماری کبد چرب در مراحل ابتدایی فقط با پیروی از یک رژیم غذایی سالم و سبک زندگی سلامت محور به راحتی قابل درمان است. تشخیص به موقع این بیماری در جلوگیری از پیشرفت آن و آسیبهای جدی به کبد بسیار مؤثر است.
درمان کبد چرب گرید ۲ :
در طب نوین داروی شیمیایی برای درمان کبد چرب گرید ۲ و گریدهای دیگر وجود ندارد. اما با کنترل وزن و کنترل بیماریهایی مانند دیابت، کلسترول و قطع مصرف داروهای شیمیایی مضر با مشورت پزشک متخصص میتوان از پیشرفت این بیماری جلوگیری کرد.
در طب سنتی از برخی از گیاهان دارویی برای درمان کبد چرب گرید ۲ و دیگر گریدها استفاده میشود. استفاده از داروهای گیاهی برای درمان کبد چرب تا حد زیادی موفقیت آمیز بوده است.
روشهای طبیعی درمان کبد چرب گرید ۲ :
زردچوبه؛ درمان کبد چرب گرید ۲ :
ادویه زردچوبه علاوه بر آشپزی در پزشکی نیز کاربرد دارد. این ادویه به عنوان یک روش طبیعی مؤثر برای سمزدایی از کبد و درمان کبد چرب استفاده میشود. برای این منظور یک قاشق چایخوری پودر زردچوبه را به دو لیوان آب اضافه کرده و بگذارید تا بجوشد. سپس روزی دو مرتبه از آن بنوشید. این کار را به مدت چند هفته تکرار کنید.
کاسنی و شاه تره :
کاسنی و شاه تره از گیاهان دارویی مؤثر برای درمان بیماری کبد چرب هستند. این گیاهان زردی پوست را رفع کرده و موجب کاهش کلسترول در رگها و کبد میشوند. استفاده از کاسنی و شاه تره در طب سنتی برای درمان کبد چرب بسیار توصیه شده است. این گیاهان سرشار از آنتی اکسیدان بوده و موجب تقویت سیستم ایمنی بدن میشوند.
دمنوش گیاهی درمان کبد چرب گرید ۲ :
دمنوش مصفی خون دکتربیز متشکل از گیاهان دارویی کاسنی و شاه تره برای اولین بار در ایران با مجوز رسمی سازمان غذا و دارو، مؤثر در درمان کبد چرب، محافظت از کبد و مصفی خون میباشد. این دمنوش تخصصی با دانش و بهره گیری از متخصصین طب سنتی و اساتید دانشگاه در حوزه فرآوردههای طب سنتی و داروهای طبیعی در پژوهشکده گیاهان دارویی جهاد دانشگاهی تهیه و تولید شده است.
برای کسب اطلاعات بیشتر و خرید دمنوش مصفی خون دکتر بیز اینجا کلیک کنید.
اگر مایل به پیوستن به صفحه اینستاگرام ما هستید اینجا کلیک کنید.
اگر خواندن این مطلب برایتان مفید بود آن را از طریق آیکونهای زیر برای دوستانتان ارسال کنید و نظر خود را برای ما بنویسید.
مرسی از اطلاعات عالی
سپاس از همراهی شما
ممنون از اطلاعات مفید و راهکار عالی🙏
سپاس از همراهی و توجه شما