کبد در بدن وظایف مهمی بر عهده دارد. متاسفانه کبد آخرین عضوی است که افراد به آن توجه میکنند. بسیاری از افرادی که مبتلا به کبد چرب هستند از این بیماری آگاه نیستند. در جوامع صنعتی جدید ۳۰ تا ۴۰ درصد از مردم دچار درجاتی از کبد چرب هستند. اگر کبد چرب درمان نشود ممکن است پیشرفت کند و عوارض شدید کبدی را در پی داشته باشد. در ادامه با ما همراه باشید تا از برخی مضرات کبد چرب آگاه شوید.
کبد چرب چیست ؟
کبد چرب یکی از انواع بیماریهای فراگیر در جوامع امروز است که در اثر تجمع بیش از حد سلولهای چربی در کبد رخ میدهد. به طور کلی وجود مقداری کمی چربی در کبد ضروری است اما مقادیر زیاد آن سلامت انسان را به خطر میاندازد. کبد وظایف متعددی بر عهده دارد که مهمترین آن پردازش مواد مغذی حاصل از مواد غذایی و فیلتر کردن مواد مضر خون میباشد. تجمع چربی در کبد موجب التهاب کبدی و در نتیجه ایجاد زخم در کبد میشود. تا کنون دو نوع اختلال کبدی شناسایی شدهاند که عبارتند از :
۱.کبد چرب الکلی :
بیماری کبد چرب الکلی در افرادی که الکل زیادی مینوشند، رخ میدهد. با مصرف زیاد نوشیدنیهای الکلی کبد آسیب میبیند و توان تجزیه مناسب چربیها را از دست میدهد. در نتیجه این اتفاق، به تدریج چربیها در بافت کبد جمع شده و کبد چرب الکلی ایجاد میشود. دو بیماری کبد چرب الکلی ساده و استئاتوهپاتیت الکلی از انواع کبد چرب الکلی به شمار میروند.
کبد چرب الکلی ساده ( AFLD ) :
اولین مرحله از بیماری کبد چرب الکلی است و اگر تجمع چربی همراه با التهاب یا دیگر عارضههای کبدی نباشد، این بیماری به عنوان کبد چرب الکلی ساده به شمار میرود.
استئاتوهپاتیت الکلی ( ASH ) :
استئاتوهپاتیت الکلی در اثر تجمع بیش از حد چربی ناشی از مصرف نوشیدنیهای الکلی در کبد رخ میدهد که با التهاب کبدی همراه است. این بیماری با عنوان هپاتیت الکلی نیز شناخته میشود و در صورت تداوم مصرف الکل سبب ایجاد اسکار و زخم در بافت کبد خواهد شد. اگر این مرحله از بیماری جدی گرفته نشود، در نهایت ممکن است منجر به سیروز کبدی و نارسایی آن شود.
۲.کبد چرب غیرالکلی :
کبد چرب غیرالکلی با مصرف الکل ارتباطی ندارد و در اثر تجمع چربی در بافت کبد ناشی از عواملی غیر از نوشیدن الکل ایجاد میشود. کبد چرب غیرالکلی ساده، استئاتوهپاتیت غیرالکلی و کبد چرب بارداری از انواع این بیماری به شمار میروند.
کبد چرب غیرالکلی ساده ( NAFLD ) :
کبد چرب غیرالکلی ساده اولین مرحله از تجمع چربی در بافت کبد و بیماری کبد چرب در افراد غیرالکلی است. در این مرحله از بیماری التهاب و تورم در کبد ایجاد نمیشود.
استئاتوهپاتیت غیرالکلی ( NASH ) :
این مرحله از بیماری هنگامی رخ میدهد که تجمع چربی بیش از حد در کبد با التهاب همراه باشد. استئاتوهپاتیت غیرالکلی اگر به موقع درمان نشود منجر به ایجاد زخم در بافت کبد شده و در موارد شدید و پیشرفت بیماری باعث سیروز و نارسایی کبد خواهد شد.
کبد چرب بارداری ( ALFP ) :
کبد چرب بارداری یک بیماری جدی و نادر است که معمولاً در سه ماهه سوم بارداری و نزدیک به زایمان رخ میدهد. از مهمترین علائم این بیماری میتوان به درد در سمت راست و بالای شکم، حالت تهوع، خستگی مزمن، کاهش اشتها و در موارد شدید زردی پوست و چشمها اشاره کرد. تشخیص این بیماری دشوار بوده و نیاز به انجام آزمایشهای خاص دارد. در صورت عدم درمان کبد چرب بارداری خطرات جددی برای سلامت مادر و نوزاد وجود خواهد داشت.
انواع گرید بیماری کبد چرب :
بیماری کبد چرب به لحاظ میزان پیشرفت به چهار گرید ( دسته ) تقسیم بندی میشود.
کبد چرب گرید ۱؛ مضرات کبد چرب :
این مرحله از بیماری سادهترین حالت از کبد چرب است که معمولاً در اثر تغذیه ناسالم ایجاد میشود. کبد چرب گرید ۱ با تغییر سبک زندگی شامل تغذیه سالم و فعالیت بدنی مناسب بهبود پیدا میکند. با این حال ممکن است سبب بروز مشکلاتی در افراد سالمند شود.
کبد چرب گرید ۲؛ مضرات کبد چرب :
در این مرحله از بیماری وضعیت بیمار نسبت به گرید ۱ دشوارتر شده و درمان آن به زمان بیشتری نیاز دارد. برای درمان کبد چرب گرید ۲، پزشک معالج برای بیمار رژیمهای غذایی خاص در کنار اصلاح عادات غذایی تجویز میکند.
کبد چرب گرید ۳ ( فیبروز کبدی )؛ مضرات کبد چرب :
این مرحله از بیماری کبد چرب بسیار جدی میباشد و افراد مبتلا به کبد چرب گرید ۲ در صورت عدم درمان و تغییر در سبک زندگی به سادگی وارد آن میشوند. در مرحله گرید ۳ از کبد چرب ممکن است شکم بیمار متورم شود و رنگ چهره رو به زردی میرود.
کبد چرب گرید ۴ ( سیروز کبدی )؛ مضرات کبد چرب :
در سیروز کبدی سلولهای کبدی با سلولهای دچار فیبروز و زخم جایگزین میشوند و کبد عملکرد طبیعی خود را از دست میدهد. در این مرحله از بیماری کبد نمیتواند وظایف خود مانند تولید هورمونها، پردازش مواد مغذی و سمزدایی را به درستی انجام دهد و در بسیاری از موارد برای بیمار عمل پیوند کبد تجویز میشود.
علائم و نشانههای کبد چرب :
بیماری کبد چرب معمولاً در مراحل اولیه علائم خاصی ندارد. اما با پیشرفت بیماری، بیمار با علائم زیر مواجه میشود :
- خستگی در صبح پس از بیداری
- کاهش وزن
- سوء هاضمه و عدم تحمل غذاهای چرب
- ناراحتی پوستی و ایجاد لکههای قهوهای در پوست
- افزایش کلسترول و تری گلیسیرید
- بهم ریختگی خواب
- تورم پاها
- متورم شدن شکم
- درد در بالا و سمت راست شکم
- خارش پوست
- احساس ضعف
- بزرگ شدن پستانها در مردان
برخی مضرات کبد چرب :
مسائل پوستی :
کبد هر فرد میتواند میانگین برخی ویژگیهای پوستی او نیز باشد. کبد سالم مانع از بروز جوش و آکنه شده و همچنین چربی پوست را کنترل میکند. مشکلات کبدی میتواند باعث ایجاد ورم صورت، تیره شدن پوست، زرد شدن پوست و جوشهای پوستی شود. آسیب دیدگی کبد میتواند منجر به وجود صفرا در خون و در نتیجه خارش پوست شود. قرمزی کف دست نیز ممکن است ناشی از بیماری مزمن یا حاد کبد باشد. این حالت بیشتر ناشی از ابتلا به کبد چرب الکلی است.
اگر کبد به درستی فعالیت نکند، باعث به وجود آمدن لکهای قهوهای رنگ روی پوست میشود. علت این است که استروژن در بدن افزایش یافته و آنزیمی حاوی مس شروع به رنگ ریزههای پوستی در بدن میکند. لکههای قهوهای رنگ کک و مک ارتباطی با بیماریهای کبدی ندارد.
افزایش فشار خون :
عملکرد ضعیف کبد در بدن ممکن است منجر به اختلالات چربی خون و درنتیجه افزایش فشار خون شود. این چربیها موجب غلظت خون و چسبندگی به رگها شده که میتواند فشار خون بالا را ایجاد کند.
عوارض جانبی کبد چرب :
اصلیترین عوارض بیماری کبد چرب غیر الکلی سیروز کبدی است. سیروز کبدی ممکن است منجر به واریس مری، خواب آلودگی، ایجاد مایع در شکم و نارسایی کبدی شود. زردی و سفیدی چشم میتواند از علائم سیروز کبدی باشد.
کاهش عوارض کبد چرب با مصرف سبزیجات :
مصرف روزانه و به اندازهی میوهها و سبزیجات برای کنترل و کاهش شدت چربی کبد مفید هستند. در رژیم غذایی روزانه خود مصرف چغندر، سیب سبز، آووکادو، آرتیشو، انواع کلم، موز و گردو را بگنجانید.
کاهش عوارض کبد چرب با مصرف عرقیات :
عرق گیاهی شاهتره، کاسنی و خارشتر از جمله مؤثرترین گیاهان دارویی در کنترل و درمان کبد چرب هستند. دم کردهی گل مریم نیز میتواند به کاهش دردهای کبدی کمک کند. این نوشیدنیها باعش کاهش میزان کلسترول خون و پاکسازی کبد و بدن از سموم و مواد زائد میشوند.
دمنوش مصفی خون و درمان کبد چرب دکتر بیز :
*دمنوش مصفی خون و درمان کبد چرب دکتر بیز تهیه شده در لابراتوار جهاد دانشگاهی با مجوز سازمان غذا و دارو و سیب سلامت میباشد. از جمله ویژگیهای این دمنوش مؤثر در تصفیه خون و درمان کبد چرب و محافظت از کبد میباشد.
برای مشاهده اطلاعات بیشتر و تهیه دمنوش مصفی خون دکتر بیز اینجا کلیک کنید.
در صورت تمایل برای مشاهده محصولات سلامت محور بیشتر و مشاهده صفحه اینستاگرام ما اینجا کلیک کنید.
اگر خواندن این مطلب برای شما مفید بود لطفاً نظر خود را برای ما بنویسید و آن را از طریق آیکونهای زیر با دیگران به اشتراک بگذارید.