بیماری شایع کبد چرب به دلیل ذخیره چربی اضافی در کبد ایجاد میگردد و در برخی موارد میتواند منجر به آسیب کبدی شود. خبر خوب این است که اغلب میتوان با تغییر شیوه زندگی از این بیماری پیشگیری و یا آن را درمان نمود. در این مطلب از تیسا مارکت به بررسی مدت زمان درمان کبد چرب میپردازیم.
چرا بیماری کبد چرب مضر است؟
در بیشتر موارد بیماری کبد چرب هیچ مشکل جدی ایجاد نمیکند و مانع از عملکرد طبیعی کبد نمیشود. اما در ۷ تا ۳۰ درصد از افراد مبتلا به این بیماری، کبد چرب با گذشت زمان و در سه مرحله پیشرفت میکند. در مرحله اول کبد ملتهب و متورم میشود و به بافت آن آسیب میرساند. این مرحله استئاتوهپاتیت نامیده میشود. سپس در محل آسیب کبد بافت اسکار بهوجود میآید که این فرآیند فیبروز نام دارد. با گذشت زمان و پیشرفت بیماری، بافت اسکار گسترده جایگزین بافت سالم در کبد میشود. این مرحله سیروز کبدی نام دارد.
سیروز کبدی به دلیل آسیب شدید به کبد اتفاق میافتد. بافت اسکار سخت که جایگزین بافت سالم کبد میشود، عملکرد کبد را مختل میکند. این امر درنهایت میتواند عملکرد کبد را بهطور کامل مسدود کند. سیروز میتواند منجر به سرطان کبد و نارسایی کبد نیز شود. سیروز کبدی ممکن است علائم زیر را داشته باشد:
- درد شکم
- حالت تهوع
- از دست دادن اشتها
- کاهش وزن
- خارش پوست
- ضعف یا خستگی
- زردی پوست و چشم
- مدفوع رنگ پریده
- ادرار تیره رنگ
- کبودی یا خونریزی آسان
- گیجی
- تجمع مایع در شکم
انواع بیماری کبد چرب چیست؟
دو شکل اصلی بیماری کبد چرب وجود دارد. بیماری کبد چرب الکلی که در نتیجه نوشیدن زیاد مشروبات الکلی بهوجود میآید. در حدود ۵ درصد از افراد در ایالات متحده آمریکا به این نوع از کبد چرب مبتلا هستند. بیماری کبد چرب غیرالکلی که هنوز علت دقیق بروز آن مشخص نیست، از هر ۳ بزرگسال یک نفر و از هر ۱۰ کودک یک کودک در ایالات متحده را تحت تاثیر قرار میدهد. عوامل متعددی مانند چاقی و دیابت نوع دو میتوانند خطر ابتلا به این بیماری را افزایش دهند. استئاتوهپاتیت غیرالکلی زمانی اتفاق میافتد که تجمع چربی اضافی در کبد با التهاب همراه باشد.
کبد چرب حاد بارداری یک عارضه نادر اما جدی در دوران بارداری است. اگرچه ژنتیک ممکن است یکی از عوامل ایجاد آن باشد، علت دقیق آن ناشناخته است. این بیماری معمولا در سه ماهه سوم بارداری ظاهر میشود و در صورت عدم درمان خطرات جدی برای سلامتی مادر و نوزاد بههمراه دارد.
علل بیماری کبد چرب چیست؟
در بیماری کبد چرب، چربی اضافه در سلولهای کبد تجمع مییابد. عوامل مختلفی در تجمع چربی در کبد نقش دارند:
نوشیدن بیش از حد مشروبات الکلی میتواند فرآیندهای متابولیک خاصی را در کبد تغییر دهد. این نوشیدنیها میتوانند با اسیدهای چرب ترکیب شوند و منجر به تشکیل چربی و انباشته شدن آن در کبد شوند. در افرادی که زیاد الکل نمینوشند، این امکان وجود دارد که بدن آنها بیش از حد چربی تولید کند یا به اندازه کافی چربی را متابولیزه نکند. عوامل زیر میتوانند در ابتلا به بیماری کبد چرب در افرادی که مشروبات الکلی زیادی مصرف نمیکنند، نقش داشته باشند:
- اضافه وزن و چاقی
- دیابت نوع دو
- مقاومت به انسولین
- سطح بالای چربی بهویژه تری گلیسیرید در خون
- سندروم متابولیک
- عوارض جانبی برخی از داروها
- برخی از عفونتها مانند هپاتیت C
- عوامل ژنتیکی
توجه داشته باشید که داشتن این عوامل خطر به این معنی است که در مقایسه با افرادی که فاکتورهای خطر ندارند، خطر ابتلا به بیماری کبد چرب افزایش مییابد. اگر یک یا چند عامل خطر برای این بیماری را مشاهده کردید، حتما با پزشک متخصص مشورت کنید.
کبد چرب چگونه تشخیص داده میشود؟
برای تشخیص کبد چرب ابتدا پزشک سابقه پزشکی را بررسی میکند، یک معاینه فیزیکی انجام میدهد و یک یا چند آزمایش را تجویز میکند.
معاینه بدنی
پزشک برای بررسی وجود التهاب در کبد، شکم بیمار را لمس میکند. اگر کبد در اثر التهاب بزرگ شده باشد، ممکن است پزشک آن را احساس کند. البته ممکن است با استفاده از این روش پزشک نتواند وجود التهاب در کبد را تشخیص دهد.
آزمایش خون
در بسیاری از موارد، بیماری کبد چرب پس از نشان دادن افزایش آنزیمهای کبدی در افزایش خون تشخیص داده میشود. افزایش آنزیمهای کبدی نشان دهنده وجود التهاب در کبد است. بیماری کبد چرب یکی از علل بالقوه التهاب کبد است، اما این تنها علت نیست.
تصویربرداری
در برخی موارد، پزشک از آزمایشهای تصویربرداری مانند سونوگرافی، سی تی اسکن و ام آر آی برای بررسی چربی اضافی یا سایر مشکلات کبدی استفاده کند.
بیوپسی کبدی
بیوپسی یا نمونهبرداری از کبد بهترین راه برای تعیین شدت بیماری کبد چرب است. در این روش، پزشک سوزنی را وارد کبد میکند و بخش کوچکی از بافت آن را برای معاینه برمیدارد. این روش به تشخیص اینکه آیا شما به بیماری کبد چرب و زخم کبد مبتلا هستید یا خیر کمک میکند.
مدت زمان درمان کبد چرب چگونه است؟
در حال حاضر هیچ دارویی برای درمان کبد چرب تایید نشده است. در بسیاری از موارد تغییر سبک زندگی میتواند به معکوس کردن روند بیماری کبد چرب و کاهش مدت زمان درمان کبد چرب کمک کند. پزشگ متخصص ممکن است موارد زیر را به شما توصیه کند:
- نوشیدن مشروبات الکلی را محدود یا از آن اجتناب کنید.
- تغییراتی در رژیم غذایی خود ایجاد کنید.
- برای کاهش وزن قدم بردارید.
- از مصرف برخی داروها و مکملها بپرهیزید.
- در صورت لزوم واکسن هپاتیت A و هپاتیت B را دریافت کنید.
- اگر دچار عوارض سیروز باشید، پزشک ممکن است درمانهای دارویی یا جراحی را توصیه کند.
- در صورت ابتلا به نارسایی کبدی ممکن است به پیوند کبد نیاز باشد.
تغییر در سبک زندگی و برخی عادات خط اول درمان بیماری کبد چرب است. مواردی مانند کاهش وزن و خودداری از نوشیدن الکل میتواند به فرد مبتلا کمک کند. یک رژیم غذایی غنی از مواد مغذی و عاری از چربیهای اشباع شده به همراه حداقل ۳۰ دقیقه فعالیت ورزشی در بیشتر روزهای هفته در کاهش مدت زمان درمان کبد چرب بسیار مؤثر است.
توجه کنید که همیشه قبل از امتحان یک مکمل جدید و درمان طبیعی با پزشک خود مشورت کنید. زیرا برخی از مکملها یا درمانهای طبیعی ممکن است به کبد شما استرس وارد کنند یا با داروهایی که مصرف میکنید تداخل داشته باشند.
رژیم غذایی برای کاهش مدت زمان درمان کبد چرب
اگر به بیماری کبد چرب مبتلا هستید، ممکن است پزشک متخصص شما را تشویق کند تا رژیم غذایی خود را برای کمک به درمان این بیماری و کاهش خطر عوارض آن تغییر دهید. برای مثال ممکن است نکات زیر را به شما توصیه کند:
رژیم غذایی خود را متعادل کنید؛ سعی کنید از تمام گروههای غذایی شامل میوه و سبزیجات تازه، غلات کامل، پروتئینهای بدون چربی، لبنیات کمچرب و چربیها و روغنهای سالم استفاده کنید.
کالری مصرفی را کاهش دهید؛ سعی کنید تا مصرف غذاهای پرکالری را محدود کنید.
فیبر بیشتری مصرف کنید؛ فیبر میتواند به بهبود عملکرد کبد کمک کند. نمونهای از خوراکیهای غنی از فیبر شامل میوهها و سبزیجات تازه، حبوبات و غلات کامل است.
مصرف برخی از خوراکیهای خاص را محدود کنید؛ اقداماتی را برای کاهش مصرف غذاهایی که حاوی مقادیر زیادی از سدیم، کربوهیدراتهای تصفیه شده، چربیهای اشباع شده و چربیهای ترانس هستند، انجام دهید.
از مصرف صدف خام یا نیمپز خودداری کنید؛ صدفهای خام یا نیمپز میتوانند حاوی باکتریهایی باشند که شما را به شدت بیمار کنند.
آب فراوان بنوشید؛ نوشیدن مقدار زیادی آب میتواند به هیدراته نگه داشتن بدن شما و همچنین بهبود سلامت کبد کمک کند.
دمنوش مصفی خون ستین
دمنوش مصفی خون ستین با مجوز رسمی سازمان غذا و دارو مفتخر به دریافت پروانه ساخت توسط شرکت آرایانا فارمد پاسارگاد گردید. این دمنوش گیاهی مؤثر در تصفیه خون و درمان کبد چرب و همچنین محافظت کننده کبد میباشد.
برای کسب اطلاعات بیشتر و خرید دمنوش مصفی خون ستین اینجا کلیک کنید.
صفحه اینستاگرام تیسا مارکت: tisamarket@
اگر خواندن مقاله « مدت زمان درمان کبد چرب » برای شما مفید بود، آن را از طریق آیکونهای زیر با دوستانتان نیز به اشتراک بگذارید و نظر خود را در زیر برای ما بنویسید.
سپاس برای اطلاعات خوبتون
سپاس از توجه و همراهی شما🙏🌸
بسیار عالی و مفید
سپاس از شما دوست عزیز🙏🌸
ممنون از اطلاعات مفید و عالی 👏 🌹
سپاس از توجه شما🌹🙏
دمنوش مصفی بهترین گزینه برای درمان کبد چرب. ممنون از شما 🌹
سپاس از همراهی و بازخورد مثبت شما دوست گرامی🌹