دربارهی کبد چرب و انواع آن، راه تشخیص کبد چرب ، پیشگیری و درمان آن بیشتر بدانیم. در بیشتر موارد بیماری کبد چرب اغلب علائمی ندارد و مشکلی ایجاد نمیکند. اما در ۷ تا ۳۰ درصد از مبتلایان به این بیماری، کبد چرب با گذشت زمان پیشرفت کرده و در عملکرد طبیعی کبد اختلال ایجاد میکند. بیماری کبد چرب یک بیماری خاموش بوده و هنگامی که کبد دچار التهاب و آسیب بافت کبدی شود، علائمی از خود نشان میدهد.
کبد چرب چیست ؟
کبد چرب نوعی از بیماری کبدی است که کبد بزرگ شده و چربی در آن تجمع پیدا میکند. اگر در فردی چربی کبد بیش از ۵ درصد باشد، فرد به کبد چرب مبتلا شده است. این بیماری در دو حالت کبد چرب الکلی و کبد چرب غیرالکلی وجود دارد. کبد چرب الکلی در اثر نوشیدن بیش از حد نوشیدنیهای الکلی و کبد چرب غیرالکلی در اثر مواردی مانند چاقی، دیابت و سبک تغذیه نادرست ایجاد میشود.
نوعی از کبد چرب مربوط به دوران بارداری است که به دلیل تغییرات هورمونی اتفاق میافتد. که میتواند موجب عفونتهای شدید و اختلالات کلیوی شود. این بیماری ممکن است در ابتدا علائم خاصی نداشته باشد. اما میتواند به قیمت جان انسانها تمام شود.
کبد دومین عضو بزرگ بدن شناخته شده است. این عضو تمام غذاها و نوشیدنیها را قبل از ارسال به نقاط دیگر بدن تصفیه میکند. این اندام قابلیت ترمیم خود را بطور طبیعی دارا میباشد و اگر بصورت جزئی از بین برود، میتواند خودش را بازسازی کند.
انواع کبد چرب :
کبد چرب از لحاظ میزان پیشرفت بیماری به ۴ درجه تقسیم میشود.
- کبد چرب گرید ۱ ( کبد چرب ساده ) : این درجه از کبد چرب به دلیل عواملی مانند تغذیه ناسالم و مصرف غذاهای سرخ شده و پرچرب و نداشتن تحرک مفید ایجاد میشود.
- کبد چرب گرید ۲ : این درجه از کبد چرب رایجترین بیماری مزمن در جهان میباشد. در کبد چرب گرید ۲ نسبت به گرید ۱ شرایط وخیمتر شده و التهاب کبدی رخ میدهد.
- کبد چرب گرید ۳ ( فیبروز کبدی ) : بیماران مبتلا به کبد چرب گرید ۳ ممکن است به وضعیت کما بروند و همچنین امکان دارد منجر به انجام دیالیز شود.
- کبد چرب گرید ۴ ( سیروز کبدی ) : سیروز کبدی شدیدترین مرحله از کبد چرب است. در این حالت کبد دچار تورم و التهاب شدید شده و حجم بافتهای زخمی کبد بیشتر میشود. این مرحله در افرادی که مبتلا به دیابت نوع ۲ هستند بیشتر دیده میشود. اگر در این مرحله از کبد چرب اقدامات درمانی مناسب صورت نگیرید ممکن است منجر به سرطان کبد شود.
دلایل ابتلا به کبد چرب :
چاقی بیش از حد :
چاقی و اضافه وزن زیاد باعث انباشته شدن چربی در کبد میشود. درصد زیادی از افراد مبتلا به کبد چرب چاق هستند. افرادی که دچار اضافه وزن هستند معمولا تحرک چندانی ندارند. به همین دلیل لوزالمعده این افراد نمیتواند انسولین کافی برای کنترل میزان قند خون و میزان چربی خون تولید کند.
مصرف زیاد کربوهیدراتها :
مصرف مداوم کربوهیدراتها موجب افزایش چربی انباشته در کبد میشود. مواد قندی مانند قند، شکر، آب میوههای صنعتی و همچنین آرد سفید حاوی کربوهیدراتهایی هستند که سریع هضم شده و به قند و چربی تبدیل میشوند. به همین علت مصرف بیش از اندازه این گونه مواد غذایی منجر به بیماری کبد چرب میشود.
مصرف برخی از داروها :
مصرف برخی از داروها از جمله آنتیبیوتیکها، کدئین ها و داروهای حجیم کننده عضلات که در بدنسازی استفاده میشوند، میتواند خطر ابتلا به کبد چرب را افزایش دهد.
چربی اضافی دور شکم :
چربی اضافی شکم در افراد سالم و لاغر هم میتواند منجر به بیماری کبد چرب شود. تجمع چربی در این ناحیه موجب آسیب رساندن به سلولهای کبدی میشود.
مصرف بیش از اندازه نوشیدنیهای شیرین و انرژی زا :
نوشیدنیهایی مانند نوشابه و نوشیدنیهای انرژی زا حاوی مقادیر بالایی از فروکتوز هستند. نوشیدن بیش از حد این نوشیدنیها موجب انباشته شدن چربی در کبد بزرگسالان و همچنین کودکان میشود.
دیابت :
افرادی که به دیابت مبتلا هستند و بدنشان انسولین را پس میزند، به کبد چرب مبتلا میشوند.
استرس :
تحقیقات پژوهشگران نشان داده استرس به خودی خود و مستقل از دیگر دلایل کبد چرب میتواند منجر به این بیماری شود. استرس منجر به مختل شدن عملکردی از مغز شده که این عامل باعث بروز کبد چرب خواهد شد.
علائم کبد چرب :
بیماری کبد چرب در مراحل ابتدایی علائم خاصی ندارد و فرد مبتلا مشکلی مشاهده نمیکند. ضعف و بیحالی، احساس خستگی، کاهش وزن، مشکلات در تمرکز، تغییر رنگ پوست و زرد شدن قرنیه چشم، حالت تهوع و درد در ناحیه راست شکم از جمله علائم ابتلا به کبد چرب میباشند.
در ادامه به روشهای پیشگیری، راه تشخیص کبد چرب و درمان آن میپردازیم.
روشهای پیشگیری از ابتلا و راه تشخیص کبد چرب :
سبک زندگی سالم و رژیم غذایی مناسب تا حد زیادی از بروز بیماری کبد چرب جلوگیری میکند. همچنین مانع از ابتلا به دیگر بیماریها نیز خواهد شد. انتخاب نوع غذا در رژیم غذایی روزانه برای پیشگیری از ابتلا به انواع بیماریها مانند کبد چرب بسیار مهم است. یک رژیم غذایی سالم تشکیل شده از مواد مغذی مانند انواع میوهها و سبزیجات تازه، پروتئین و اسیدهای چرب ضروری برای سلامت کبد ضروری است.
روشهای پیشنهادی برای داشتن سبک زندگی سالم :
- در برنامه غذایی خود از میوهها و سبزیجات فراوان استفاده نمایید زیرا سرشار از آنتیاکسیدان هستند.
- از مصرف غذاهای پرچرب و سرخ شده بپرهیزید. بیشتر غذاهای آبپز شده و یا بخارپز شده را در برنامه غذایی خود بگنجانید.
- اگر اضافه وزن دارید با ورزش کردن و تحرک مفید اقدام به کاهش وزن خود کنید. توصیه میشود برای کاهش وزن خود از رژیمهای لاغری افراطی پرهیز کنید. زیرا رژیمهای سختگیرانه و کاهش وزن سریع عامل ابتلا به کبد چرب هستند.
- اگر زمان زیادی از روز را مینشینید و تحرک چندانی ندارید، ۲۰ دقیقه در روز را به پیادهروی اختصاص دهید.
راه تشخیص کبد چرب :
پزشک متخصص با استفاده از چهار روش میتواند بیماری کبد چرب را در فرد مبتلا تایید کند.
معاینه فیزیکی، اولین مرحله از راه تشخیص کبد چرب :
اگر کبد در اثر التهاب بزرگ و متورم شده باشد، به راحتی قابل لمس بوده و پزشک میتواند با ایجاد فشار در ناحیه کبد به التهاب کبد پی ببرد.
آزمایش خون، دومین مرحله از راه تشخیص کبد چرب :
آزمایش خون در بسیاری از مواقع میتواند با مشخص کردن آنزیمهای کبدی ابتلا به کبد چرب را تایید کند. بالا بودن میزان آنزیمها از حالت استاندارد التهاب کبدی را نشان میدهد. اما باید توجه داشت که هر التهاب کبدی به معنای ابتلا به کبد چرب نیست.
تصویر برداری پزشکی، سومین مرحله از راه تشخیص کبد چرب :
اگر در آزمایش خون التهاب کبدی نشان داده شده باشد، معمولا سونوگرافی، ام آر آی و سی تی اسکن برای تشخیص دقیقتر نوع التهاب کبد توسط پزشک تجویز میشود.
نمونه برداری از کبد، آخرین مرحله از راه تشخیص کبد چرب :
این روش بهترین راه برای تشخیص شدت بیماری کبدی است. در بیوپسی کبد بخشی از بافت داخلی کبد توسط پزشک با سوزن برداشته میشود. سپس پزشک میتواند نوع و شدت بیماری را مشخص کند.
درمان کبد چرب :
در طب نوین درمان قطعی و اختصاصی برای بیماری کبد چرب وجود ندارد. اما با کاهش وزن، کنترل چربی خون، کنترل دیابت، فعالیت بدنی مفید و قطع مصرف داروهای مسبب میتوان از خطر ابتلا به این بیماری کاست.
داروهای گیاهی برای درمان کبد چرب :
خار مریم :
این گیاه یکی از مؤثرترین گیاهان دارویی برای درمان بیماریهای کبدی است. مصرف این گیاه در درمان و پیشگیری از بیماری کبد چرب بسیار موثر است. ترکیبات موجود در این گیاه موجب کاهش جذب چربی بد در بدن میشود.
عرق کاسنی :
عرق کاسنی هم امروزه به عنوان بهترین و موثرترین داروی گیاهی برای درمان بیماریهای کبدی توصیه میشود.
خاکشیر :
یکی از بهترین درمانهای خانگی برای پیشگیری از ابتلا به بیماری کبد چرب و درمان آن مصرف خاکشیر است. خاکشیر حاوی انواعی از اسیدهای چرب است که برای درمان برخی از بیماریها مورد استفاده قرار میگیرد. این گیاه با تاثیر بر مکانیسم های بدن میتواند از چربیهای بدن برای تولید انرژی استفاده کند.
زنجبیل :
درمانگران طب سنتی معتقدند نوشیدن دمنوش زنجبیل در کنترل و درمان برخی بیماریها از جمله بیماری کبد چرب بسیار موثر است.
شاتره :
شاهتره از جمله گیاهان دارویی مفیدی است که طبع و مزاج خنک دارد. عرق گیاه شاتره برای رفع اختلالات کبدی و بیماریهای صفراوی بسیار مؤثر است. این گیاه مقوی کبد و طحال است و برای رفع برخی امراض پوستی نیز توصیه میشود.
«چند راه تشخیص کبد چرب »
زردچوبه :
زردچوبه حاوی مقادیر بالایی از انواع آنتیاکسیدانهاست. آنتیاکسیدانهای موجود در زردچوبه به افزایش سمزدایی و کاهش چربیهای کبد کمک میکند. میتوانید یک قاشق پودر زردچوبه را در دو لیوان آب بریزید و آن را بجوشانید. به مدت ۲ هفته و دو بار در روز از این مخلوط بنوشید.
دمنوش گیاهی درمان کبد چرب :
دمنوش مصفی خون دکتربیز برای اولین بار در کشور با مجوز رسمی سازمان غذا و دارو در پژوهشکده گیاهان دارویی جهاد دانشگاهی تهیه شده است. این محصول با بهره گیری از متخصصین طب سنتی و اساتید دانشگاه به عنوان داروی مؤثر در تصفیه خون و درمان کبد چرب تولید گردیده است. مواد اصلی تشکیل دهندهی این داروی گیاهی، گیاه کاسنی و گیاه شاهتره است. این گیاهان محافظت کننده کبد بوده و در درمان کبد چرب و تصفیه خون بسیار مؤثر است.
این محصول گیاهی ارزشمند در فروشگاه اینترنتی سلامت محور تیسا مارکت موجود میباشد.
برای مشاهده اطلاعات تکمیلی و تهیه دمنوش مصفی خون دکتر بیز اینجا کلیک کنید.
اگر مایل به پیوستن به صفحه اینستاگرام تیسا مارکت هستید اینجا کلیک کنید.
اگر خواندن این مقاله برای شما مفید بود آن را از طریق آیکونهای زیر با دیگران به اشتراک بگذارید و نظر خود را برای ما بنویسید.