بیماری کبد چرب یک بیماری بسیار شایع است که به دلیل انباشته شدن چربی اضافی در کبد ایجاد میشود. بروز این بیماری در بیشتر افراد هیچ علامتی نداشته و مشکلات جدی برای آنها ایجاد نمیکند. در این مطلب از تیسا مارکت به بررسی کامل بیماری کبد چرب گرید ۱ میپردازیم.
عملکرد کبد چگونه است؟
کبد یک اندام ضروری با عملکردهای متعدد برای سلامت بدن و ادامه حیات است. این عضو حیاتی در بدن به تولید صفرا میپردازد، به هضم غذا کمک میکند، آهن را ذخیره میکند، برای بدن پروتئین میسازد و مواد مغذی را به انرژی تبدیل میکند. کبد با ایجاد فاکتورهای ایمنی و حذف سموم و مواد زائد از خون به مقاومت در برابر عفونتها نیز کمک میکند. این عضو همچنین موادی ایجاد میکند که برای لخته شدن خون جهت التیام زخمها مفید است.
بیماری کبد چرب چیست؟
یک کبد سالم حاوی مقدار کمی چربی است. هنگامی که چربی موجود در کبد به ۵ تا ۱۰ درصد وزن آن برسد، بیماری کبد چرب یا استئاتوز کبدی روی میدهد. این بیماری بهطور کلی به دو دسته کبد چرب الکلی و کبد چرب غیرالکلی تقسیمبندی میشود. کبد چرب الکلی در اثر تجمع چربی در نتیجه نوشیدن بیش از حد الکل ایجاد میشود. اما علت کبد چرب غیرالکلی هنوز بهطور دقیق مشخص نشدهاست. عوامل متعددی مانند اضافه وزن، دیابت و فشار خون بالا میتوانند خطر ابتلا به این بیماری را افزایش دهند.
در بیشتر موارد بیماری کبد چرب مشکل جدی برای فرد بیمار ایجاد نمیکند و مانع از عملکرد طبیعی کبد نمیشود. اما برای حدود ۷ تا ۳۰ درصد از افراد مبتلا، بیماری کبد چرب با گذشت زمان پیشرفت میکند. در ابتدا کبد ملتهب شده و بافت آن آسیب میبیند. این مرحله استئاتوهپاتیت نامیده میشود. سپس در قسمت آسیب دیده کبد بافت اسکار میشود که این فرآیند فیبروز نام دارد. در مرحله بعد بافت اسکار گسترده شده و جایگزین بافت سالم کبد میشود. در این مرحله سیروز کبدی اتفاق میافتد که عملکرد طبیعی کبد را مختل میکند. سیروز کبدی در نهایت میتواند عملکرد کبد را بهطور کامل مسدود کند و منجر به نارسایی کبد و سرطان کبد شود.
کبد چرب گرید ۱ چیست؟
کبد چرب گرید ۱ اولین مرحله از بیماری کبد چرب است که به آن کبد چرب ساده نیز میگویند. در این مرحله از بیماری چربی اضافی در سلولهای کبد انباشته میشوند. با اینحال بهطور معمول این تجمع چربی در کبد بیضرر در نظر گرفته میشود. معمولا در این مرحله هیچ علائم خاصی بروز پیدا نمیکند و ممکن است تا زمانی که گزارش آزمایش خون غیرطبیعی وجود نداشته باشد، مشخص نشود. از آنجایی که کبد چرب گربد ۱ حداقل علائم را دارد، برای تشخیص آن نیاز به پیش آگاهی است. این مرحله از بیماری قابل درمان بوده و روند آن معمولا شامل کاهش وزن از طریق رویکرد ترکیبی ورزش و رژیم غذایی سالم است. با از دست رفتن ۳ تا ۵ درصد از وزن اولیه، عوامل خطر شروع به بهبود میکند.
علائم بیماری کبد چرب گرید ۱ چیست؟
افراد مبتلا به بیماری کبد چرب گرید ۱ اغلب هیچ علامتی ندارند تا زمانی که بیماری به سطح سیروز کبدی پیشرفت کند. بهطور کلی بیماری کبد چرب شامل علائم زیر است:
- درد در سمت راست بالای شکم
- حالت تهوع و استفراغ
- از دست دادن اشتها و کاهش وزن
- رنگ پوست و سفیدی چشم مایل به رنگ زرد
- ورم شکم و پاها
- خستگی شدید و آشفتگی ذهنی
- احساس ضعف
علل بیماری کبد چرب گرید ۱ چیست؟
برخی افراد بدون داشتن هیچگونه بیماری قبلی به بیماری کبد چرب مبتلا میشوند. اما بهطور کلی عوامل زیر خطر ابتلا به این بیماری را افزایش میدهند:
- چاقی و اضافه وزن
- ابتلا به دیابت نوع ۲ و مقاومت به انسولین
- داشتن سندروم متابولیک
- فشار خون بالا
- کلسترول خون بالا
- بالا بودن سطح تریگلیسیرید
- مصرف برخی داروها مانند استروئیدها
- سطح بالای چربی در ناحیه شکم
بیماری کبد چرب چگونه تشخیص داده میشود؟
از آنجایی که بیماری کبد چرب اغلب علائم خاصی ندارد، ممکن است پزشک شما اولین کسی باشد که آن را تشخیص میدهد. سطوح بالای آنزیمهای کبدی که در آزمایش خون برای سایر بیماریها ظاهر میشود، میتواند یک علامت برای این بیماری باشد. افزایش آنزیمهای کبدی نشان دهنده آسیب کبد است. برای تشخیص کبد چرب، پزشک ممکن است انجام روشهای زیر را توصیه کند:
- توموگرافی کامپیوتری یا همان سیتیاسکن برای دریافت تصویری از کبد
- سونوگرافی تخصصی برای تعیین میزان چربی و بافت اسکار در کبد
- بیوپسی کبد برای تعیین میزان پیشرفت بیماری از روی بافت کبد
بیماری کبد چرب گرید ۱ چگونه درمان میشود؟
بهطور خاص هیچ دارویی برای بیماری کبد چرب گرید ۱ وجود ندارد. پزشکان کنترل عواملی که خطر ابتلا به این بیماری را افزایش میدهند، توصیه میکنند. تغییر در سبک زندگی و پیروی از رژیم غذایی سالم بهطور قابل توجهی سلامت را بهبود بخشیده و از ابتلا به بیماریها از جمله کبد چرب پیشگیری میکند.
- اگر اضافه وزن دارید، میزان کالری مصرفی روزانه خود را کاهش دهید و فعالیت بدنی بیشتری برای کاهش وزن داشته باشید. حیاتیترین عامل برای کاهش وزن و مدیریت آن، کاهش کالری مصرفی و رژیم غذایی سالم است.
- سعی کنید در بیشتر روزهای هفته ۳۰ دقیقه فعالیت بدنی مفید داشته باشید.
- اگر مبتلا به بیماری دیابت هستید، با مشورت پزشک خود سطح قند خون خود را کنترل کنید.
- یک رژیم غذایی گیاهی سالم و ورزش میتواند به حفظ سطح سالم تریکلیسیرید و کلسترول کمک کند.
- از عواملی که سبب تحمیل استرس اضافی به کبد میشود، مانند نوشیدن الکل خودداری کنید.
- از یک رژیم غذایی سالم سرشار از غلات کامل، سبزیجات و میوههای تازه و پروتئین گیاهی پیروی کنید.
- مصرف کربوهیدراتهای تصفیه شده مانند نان سفید، برنج سفید، شیرینیها و سایر غلات تصفیه شده را محدود کنید.
- از کاهش وزن ناگهانی بپرهیزید.
کبد توانایی شگفتانگیزی برای ترمیم خود دارد و میتواند آسیب اولیه کبد را درمان کند. بیماری کبد چرب در مراحل اولیه برای بیشتر افراد مشکل عمدهای ایجاد نمیکند. با اینحال، اگر این بیماری به سیروز کبدی تبدیل شود، میتواند به مشکل جدیتری تبدیل شود. سیروز کبدی درمان نشده در نهایت میتواند منجر به نارسایی کبد و سرطان کبد شود.
دمنوش مصفی خون مؤثر در درمان کبد چرب:
دمنوش مصفی خون مؤثر در درمان کبد چرب، مصفی خون و محافظت کننده کبد است. این دمنوش با بهرهگیری از دانش متخصصین و اساتید در حوزه تولید داروهای طبیعی، تهیه و تولید شدهاست.
برای کسب اطلاعات بیشتر و تهیه دمنوش مصفی خون اینجا کلیک کنید.
صفحه اینستاگرام ما: tisamarket@
اگر خواندن مقاله «کبد چرب گرید ۱» از تیسا مارکت برای شما مفید بود، نظر خود را برای ما بنویسید و آن را از طریق آیکونهای زیر با دیگران نیز به اشتراک بگذارید.
عالی و مفید👍 تیسا مجله سلامتی👏
دمنوش مصفی خون یک محصول مفید و عالی